Közélet

Vétóval tesz keresztbe Horváth Csaba a DK jelöltjének

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A városgazdálkodási cég élére az MSZP-s polgármester szerint a DK havert akar kinevezni.

Közleményt adott ki Zugló szocialista polgármestere, Horváth Csaba kedden „Áterőszakolta a zuglói DK vezetője az elfogadhatatlan vezérigazgató-jelöltet” címmel. Ebben a XIV. kerületi ellenzéki belháború újabb fejezete bontakozik ki. Horváth keményen nyit:

Hiába ragaszkodik görcsösen a zuglói DK az elfogadhatatlan jelöltjéhez, a Zuglói Zrt. élére kizárólag alkalmas szakember kinevezését támogatom. Éppen ezért élek a polgármesteri vétómmal és nem engedem, hogy egy alkalmatlannak bizonyult havert nevezzenek ki vezérigazgatónak.

Arról ír, a keddi képviselő-testületi ülésen Horváth Zsolt zuglói DK-vezető “áterőszakolta a jelöltjét” a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatói posztjára. A polgármester szerint 57-en jelentkeztek a posztra, köztük kiváló szakemberek is. Horváth Zsolt azonban a kerületvezető szerint ragaszkodott kiválasztottjához, „akit eredetileg pályázat nélkül, tehát a tisztességes szakmai versenyt mellőzve akart kinevezni az egyik legfontosabb zuglói közszolgáltató cég élére”, ami évi 5 milliárd forintból gazdálkodik.

Horváth Csaba szerint nem lehet egy ilyen céget olyan emberre bízni, akinek „a saját tulajdonú vállalkozásai folyamatosan pénzügyi bajban vannak és ellenük több végrehajtást is indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a legutóbbit éppen néhány napja”. A polgármester mindenesetre nem akarja, hogy „szakemberek helyett haverokat juttassanak pozícióhoz”, így polgármesteri vétóval él a kinevezés ellen, a posztról pedig egy későbbi ülésről dönt a testület.

Korábban már írtunk a belháborúról, ami a városgazdálkodási cég fő posztja körül forr. Korábban Horváth Csaba a napirendről is levette a kérdést, amire a DK és a Momentum képviselői kivonultak a teremből (a DK magyarázata ezen a linken olvasható). A posztra azért kellett amúgy pályázatot kiírni, mert a céget hét évig vezető Baracskai Gábort az eljárások alá vont zuglói szocialista figura, Tóth Csaba barátjának tartották, ezért Baracskait leváltotta a képviselő-testület májusban.

Kapcsolódó
Egy igazgatói poszt miatt egymás torkának esett az MSZP és a DK-Momentum csoport Zuglóban
Ne sértődgessenek, mint a kisgyerekek - oktatta ellenzéki társait az szocialista polgármester.

Frissítés: Reagált a Demokratikus Koalíció

Később a DK is reagált a horváth-i dörgedelmekre (a közleményt Horváth Zsolt alpolgármester írta alá). Kifejtik írásukban, hogy az igazgatói posztra legalkalmasabb öt jelöltet a polgármester által kijelölt fejvadász cég választotta ki korábban, a többség egy jelöltet támogatott közülük. A párt szerint „a zuglói polgármester minden lehetséges eszközzel próbálta ellehetetleníteni a legalkalmasabb jelölt kinevezését”, akit valótlanul a DK jelöltjének titulált. Szerintük a DK mellett

a Momentum és az LMP, valamint a független képviselő – korábban Kétfarkú Kutyapártos – és a Civil Zugló képviselője is támogatta a pályázót.

A DK „elutasítja a polgármester viselkedését” és vétós fenyegetését. A párt célja az volt, hogy minél hamarabb kinevezzék a megfelelő embert a cég élére, de szerintük Horváth Csaba hónapokig akarta húzni a döntést. Hozzátették:

Beszédes, hogy az MSZP frakcióból három fő, köztük a területért felelős alpolgármester, Hajdú Flórián sem jelent meg a keddi testületi ülésen. Világosan látszik, hogy Horváth Csaba mögül a saját pártja is kihátrál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik