Belföld

Egy igazgatói poszt miatt egymás torkának esett az MSZP és a DK-Momentum csoport Zuglóban

Átírt napirend, kivonulás, egymást ekéző sajtóközlemények, a napokban ismét beindultak az események az ellenzéki vezetésű Zuglóban. A kerületi politikusokat az önkormányzati Városgazdálkodási Zrt. új igazgatójának kinevezése körüli vita zaklatta fel.

Várnai László, a Civilzugló Egyesület képviselője blogbeszámolója szerint a csütörtöki testületi ülés határozatképtelenségbe fulladt, miután a Demokratikus Koalíció és a Momentum képviselő kollektíve kivonultak.

A kivonulás oka az volt, hogy nem tudtak megegyezni az MSZP-s polgármesterrel, Horváth Csabával a cégvezető személyéről. A két ellenzéki párt saját jelölttel állt elő, akit úgy tűnt, a testület többsége hajlandó is támogatni, ám ekkor Horváth levette napirendről az igazgatói pályázatáról szóló előterjesztést, azaz – ahogy Várnai fogalmaz – „megakadályozta a nem szívének kedves jelölt kinevezését”.

A DK-Momentum duó közleményt is kiadott, amelyben azt írták:

a polgármester igyekezett minden módon megakadályozni az új személy kinevezését. A polgármester önhatalmúan úgy döntött, hogy átteszi a testületi ülést a következő hét keddjére, holott a vezérigazgató kinevezésének utolsó határideje a mai nap, július 7-e volt.

Horváth Csaba erre egy kioktató hangnemű ellenközleménnyel válaszolt. Azt írta, hogy képviselők „ne sértődgessenek, mint egy kisgyerek, pusztán azért, mert esetleg nem a személyes kiválasztottjuk a legjobb egy adott posztra”, hanem végezzék a munkájukat.

A DK és a Momentum a koalíciós politizálást összekeveri az erőszakos politizálással. Amit a Fidesznél joggal kritizálunk – az izomból, ész nélkül történő politizálást –, az a koalíción belül sem megengedhető. Elfogadhatatlan, hogy megválasztott képviselők munkavégzés helyett sértődötten ellehetetlenítsék a zuglói képviselő-testület munkáját

– írta a polgármester.

Várnai szerint az újabb összeugrás azt jelzi, hogy lassan, de biztosan Zuglóban is szétbomlik az ellenzéki koalíció. A kivonulás után az ülés határozatképtelenségbe fulladt, így a napirendi pontokat július 12-én kell megtárgyalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik