Közélet

Tűzgyújtási tilalom jön Pest és Veszprém megyében is

MTI / Varga György
MTI / Varga György

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt csütörtöktől Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak – adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdai közleményében. Ez a gyakorlatban tűzgyújtási tilalom bevezetését jelenti.

A tűzgyújtási tilalom – mint írják – további hat megyében, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben is érvényben marad.

Indoklásként azt írják, hogy Veszprém és Pest megyében nagy kiterjedésű, magas tűzveszélyességű erdőállomány van, sok esetben a lakott területek közé ékelve. A talaj mindkét megyében kritikusan száraz, csapadék továbbra sem várható, és előreláthatólag folytatódik a kánikula.

Mindezek miatt nagy az esély az intenzív, gyorsan terjedő felszíni tüzek kialakulására.

A fentiekre figyelemmel a Nébih az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével, csütörtöktől rendeli el a tűzgyújtási tilalmat Pest megye és Veszprém megye teljes területén.

Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik