Közélet

Niedermüller önvizsgálatot ígér, Pikó figyelmeztető jeleket lát a választási vereség után

Mohos Márton /24.hu
Mohos Márton /24.hu
Erzsébetvárosban és Józsefvárosban is olyan körzetekben szereztek mandátumot a kormánypárti jelöltek, melyek idáig ellenzékiek voltak.

Több ellenzéki szereplő figyelmeztető jelzésként értékelte, hogy a legtöbb helyen fölényesen nyerte a fideszes jelölt a vasárnap megtartott időközi önkormányzati választásokat.

Budapesten négy körzetben volt időközi a múlt hét végén, és ebből három helyen a Fidesz győzött.

  • Az ellenzéki jelöltnek csak a IV. kerületben sikerült győznie, ahol Vasvári László a szavazatok 47 százalékával szerzett képviselői helyet. A fideszes jelölt 40 százalékot ért el, ám ez a rendkívül alacsony, 18 százalékos részvétel miatt mindössze 72 szavazatkülönbséget jelent. 2019-hez képest itt is figyelemre méltó lemorzsolódás tapasztalható az ellenzéki szavazók körében. Az azóta elhunyt Barrel Zoltán 2019-ben 57 százalékát hozta el a voksoknak a választókerületben, 27 százalékpontot verve fideszes riválisára.
  • Az V. kerületben a fideszes jelölt, Nagy Gergő több mint 70 százalékos eredménnyel vitte el a mandátumot, ellenfele, Fábián Benjámin (Momentum-DK-LMP-MSZP) 27 százalékot kapott a választóktól, ami szavazatokban kifejezve mindössze 125. Itt a részvétel aránya 23 százalék volt vasárnap. A hatalmas különbség a fideszes jelölt és ellenfele között azért is szembeötlő, mert 2019-ben még csak 11 százalékpont körül kapott többet a kormánypárti jelölt, Pásztor Lajos az ellenzéki kihívójánál, így 52 százalékos eredménnyel húzta be akkor a választókerületet.
  • Erzsébetvárosban – alacsony részvétel mellett – mindössze 28 százalékot hozott össze a Fidesszel szemben álló pártszövetség jelöltje, Jenei Kevin (DK, Jobbbik, LMP, MSZP, Párbeszéd). A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a civilek jelöltje eközben együttesen több mint 21 százalékos eredményt hozott. A választást a Fidesz politikusa, Ripka András nyerte meg a szavazatok 46 százalékával. 2019-ben az ellenzék jelöltje még a voksok 54,74 százalékát megszerezve győzött a kormánypárti jelölttel szemben, aki 35,29 százalékot kapott.
  • A Józsefvárosban szintén olyan körzetet nyert meg a fideszes jelölt, melyben 2019-ben ellenzéki politikus győzött, bár a verseny akkor nagyon szoros volt (48,62:48,19). Itt – a néhány hete a szakadás jeleit mutató – összefogás jelöltje, Pityó László (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP) a szavazók alig 36 százalékának nyerte el a bizalmát a fideszes Gondos Judittal szemben. Gondos 63 százalékkal vitte el a körzetet.

Kritikus szembenézés

Erzsébetvárosban és Józsefvárosban tehát eddig ellenzéki körzetekben sikerült a Fidesznek nyernie. Közös a két kerületben az is, hogy a jelek szerint az összefogáspárti polgármesterek mögött, ha különböző okokból is, de repedezni kezdett a korábban biztosnak látszó többség.

Erzsébetvárosban azért kellett időközi képviselő-választást tartani, mert Borka-Szász Tamás korábbi DK-s önkormányzati képviselő 2020 októberében visszaadta a mandátumát, miután kiderült, hogy bitcoinbányászatot folytatott a polgármesteri hivatal egyik irodájában, és áramlopás miatt eljárás indult vele szemben. Borka-Szász lemondása után a DK vezette ellenzéki koalíciónak hét egyéni képviselői helye maradt – a polgármestert nem számítva – a 14 tagú képviselő-testületben.

Farkas Norbert / 24.hu Borka-Szász Tamás

Niedermüller Péter DK-s kerületi polgármester szerint a választási eredmény az erzsébetvárosi képviselő-testület többségi viszonyaira nézve lényegi változást nem jelent, mivel a többséget alkotó koalíció a polgármesterrel és a függetlenekkel együtt tíz tagból áll. A Fidesznek ezzel szemben vasárnap óta már négy képviselői helye van a testületben, az Élhető Erzsébetváros Egyesületnek – amely több ügyben együtt szavazott a Fidesszel – pedig továbbra is egy.

Nagyon kritikusan kell szembenéznünk azzal, hogy a lakók most – még akkor is, ha csak időközi választásról van szó – ennyire elfordultak a közös ellenzéki jelölttől

– kommentálta az eredményt a 24.hu kérdésre Niedermüller. A polgármester ugyanakkor azt mondta, nem gondolja, hogy az eredménynek köze lehet Borka-Szász botrányához. Szerinte inkább azt kellene alaposan megvizsgálni, hogy a választóik, illetve a kerület lakosai az önkormányzat mely intézkedéseit tartják problematikusnak. A kritikus önvizsgálat részeként Niedermüller azt ígérte, hogy – az eredménytől függetlenül – reprezentatív közvélemény-kutatásban próbálják majd felderíteni a választók preferenciáit.

Mohos Márton / 24.hu Niedermüller Péter

Terdik Roland, a Kétfarkú Kutya Párt erzsébetvárosi jelöltje várakozásokon túli, 13 százalékos eredményt ért el az időközi választáson. Terdik a relatív jó eredményét azzal magyarázza, hogy a kampányában erős hangsúlyt kapott a Liget City tömbrehabilitációs projekt ellenzése, ami sok vitát generált az utóbbi időben. A politikus szerint ha a DK vezette pártszövetség nyerte volna a választást, akkor simán megszavazhatta volna a testület a projektet megkönnyítő változásokat. A Liget City projektről itt írtunk részletesen:

Kapcsolódó
Új részletek derültek ki a Városliget mellé tervezett városnegyedről
A külső-erzsébetvárosi tömbrehabilitáció az egykori trolibuszgarázs, a Központi Tejcsarnok, illetve a Mauthner-féle magkereskedés műemléképületeit is érinti majd.

Garai Dóra civil önkormányzati képviselő, az Élhető Erzsébetváros Egyesület elnöke egyértelmű sikerként könyvelte el a jelöltjük, Sima Ákos 8 százalékos eredményét, hiszen a legutóbbi választáson, 2019-ben ebben a körzetben mindössze 4,8 százalékot kaptak. Garai a Fidesznek kedvező választási eredményért a fiatalabb választói rétegek passzvitását okolta, illetve jelezte: a kampány során úgy tapasztalták, hogy az általuk elért idősebb választók nagyobb arányban és határozottabban kötelezték el magukat a Fidesz jelöltje mellett.

Figyelmeztető jelek

Józsefvárosban azért kellett időközi választást kiírni, mert az önkormányzati képviselőként működő roma emberi jogi aktivista, a 28 éves Balogh Lajos Paci 2020 novemberében életét vesztette a koronavírus-járványban. Helyére a DK, a Jobbik, a Momentum a MSZP és az LMP alkotta szövetség egy szintén roma jelöltet, Pityó Lászlót állított. Pikó András kerületi polgármester hétfői a Facebook-bejegyzésében azt írta,

az ellenzék számára figyelmeztető jelzés a vasárnapi eredmény, még ha nagyon sokat nem is érdemes beleolvasni: április 3. után nem remélhet sikert, ha megosztja magát, különösen, ha kampány közben teszi ezt.

Pikó az utóbbi kijelentéssel feltehetően arra utalt, hogy a kerületben június közepén frakciószakadás volt: az MSZP és a DK kilépett a Közösen Józsefvárosért elnevezésű képviselőcsoportból, és új frakció alapítását jelentette be. A 2019-ben megalakult összellenzéki frakciónak korábban 11:6 arányú többsége volt a testületben a Fidesz ellenében. A Fidesz a mostani győzelmével tehát megszerezte a hetedik mandátumát is.

Mohos Márton / 24.hu Pikó András

Sátly Balázs, az új felállásban a Momentum-Párbeszéd frakcióvezetője a 24.hu kérdésre azt mondta, a választási eredménynek „önmagán túlmutató jelentősége nincs, a polgármesternek továbbra is többsége van a képviselő-testületben”. Sátly szerint eleve billegő körzetről volt szó, és a fideszes jelölt nagyarányú győzelmét leginkább a nyári időponttal és a „nem túl intenzív kampánnyal” magyarázta.

Vörös Tamás, a Fidesz kerületi frakcióvezetője levélben válaszolt kérdéseinkre. Úgy véli, hogy a Pikót korábban egységesen támogató baloldali frakció szakadása azt jelzi, hogy a „népszerűtlen polgármester” támogatása kezd kellemetlenné válni egykori politikai szövetségesei számára. Így „bár továbbra is a baloldal politikusai vannak többségben a képviselő-testületben, de a legnagyobb frakciója immáron a Fidesz-KDNP-nek van Józsefvárosban”.

Kiütéses Fidesz-sikereket is hozott az időközi választás

Vasárnap azokon a településeken rendeztek időközi önkormányzati választást országszerte, ahol a koronavírus-járvány miatt 2020. november 4-én hatályba lépett veszélyhelyzet miatt ezeket nem tudták megtartani.

 

Keszthelyen lényegében helycsere történt két fideszes között: a polgármester, Nagy Bálint áprilisban bejutott az Országgyűlésbe, és helyét a korábbi országgyűlési képviselő, Manninger Jenő foglalta el a városvezetőiszékben. A Balaton-parti városban a Fidesznek nem volt nehéz dolga, mert ellenzéki polgármester-jelölt nem indult, így Manninger alig több mint 10 százalékos részvétel mellett a szavazatok 100 százalékát hozta el. Az, hogy az ellenzék miért nem indított polgármester-jelöltet a településen, nehezen érthető, 2019-ben ugyanis nem egészen tíz százalékponttal maradt le az ellenzék jelöltje az 54 százalékkal mandátumot szerző Nagy mögött – a településen riportot is készítettünk nemrég erről, ezt itt olvashatják. Az egyik körzetben is szavaztak Keszthelyen, ott a fideszes Bánhegyi Renáta könnyedén, 76:24 arányban győzte le a DK-s Kovács Viktóriát.

 

Egerben szintén a fideszes Orosz Lászlóné szerzett mandátumot a szavazatok 47 százalékával. Az ő körzetében Berecz Mátyás korábbi DK-s alpolgármester lemondása miatt írtak ki választást. Berecz 2019-ben igen szoros eredménnyel, mindössze két százalékpontnyi különbséggel verte fideszes ellenfelét, mára azonban a trendek változtak, a Fidesz jelöltje 8 százalékponttal vert rá függetlenként induló Domán Dánielre.

 

Szegeden is kormánypárti jelölt nyert: Ruzsa Roland 59 százalékkal végzett az Összefogás Szegedért jelöltjével, Komjáti Zoltán Gáborral (38 százalék) szemben. Komjáti 2019-ben is elindult a mandátumárt, akkor még 40 százalékot szerzett, vagyis alig változott valami. Ebben a körzetben a Kétfarkú Kutya Párt jelöltje érkezett meg a harmadik helyre, igaz, csak a szavazatok 2 százalékával.

 

Kiütéses győzelmet ért el a Fidesz Nyíregyházán: jelöltjei 74, illetve 76 százalékot értek el a halálesetek miatt kiírt időközi választásokon, noha az egyik körzetben csak egy, a másikban két ellenzéki kihívójuk volt. Különösen fájdalmas lehet az eredmény a baloldal számára úgy, hogy 2019 októberében még mindkét körzetben nagyon szoros eredmény született, az egyiket a kormányoldal, a másikat az ellenzéki összefogás hozta el néhány szavazat különbséggel.

 

Kőszegen a fideszes Csiki István 78 százalékos eredménnyel végzett, mögötte a Mi Hazánk, majd a Momentum politikusa következett 12, illetve 10 százalékkal. Az ország másik sarkában, Békésen ellenben a Mi Hazánk indulója 31 százalékig jutott el, de így is jócskán elmaradt az 55 százalékot elérő fideszes Füredi János mögött. Szolnokon Menkó Gyula, a Szolnok Pletykafalu Közössége Egyesület jelöltje szerzett képviselői helyet 73 százalékos eredménnyel, a Fidesz is ő támogatta, az ellenzék közös jelöltje mindössze 23 százalékot ért el, pedig 2019 októberében még az ellenzéki induló győzött itt.

 

A baloldal a vidéki helyszínek közül csak Gyöngyösön örülhetett, ahol Sári István Imre győzött a szavazatok 75 százalékával egy független jelölttel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik