Közélet

Minden 3. magyar gyógyulásához hozzájárulnak az innovatív gyógyszerek (x)

AIPM
AIPM
Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően napjainkban már számos, korábban halálosnak tartott betegség vált gyógyíthatóvá vagy hatékonyabban kezelhetővé, az egészségügyi innovációknak köszönhetően pedig a következő évek is komoly mérföldköveket tartogatnak. Az innovatív terápiák minden harmadik magyar gyógyulásához hozzájárulnak – szenvedjenek bár a legrettegettebb betegségektől vagy alig ismert, ritka kórképekben

Az ezredforduló óta a fejlett országokban több mint három évvel nőtt a születéskor várható élettartam, amely legnagyobbrészt az innovatív gyógyszeres terápiáknak köszönhető. Ezek a modern kezelések nemcsak hosszabb és jobb minőségű életet biztosíthatnak az emberek számára, de segítségükkel korábban legyőzhetetlennek vélt betegségeken is felülkerekedhettünk. A leginkább retteget rákos betegségek gyógyításban is óriási áttörést hoztak a tumorsejteket támadó, célzott terápiák, hiszen amíg az 1970-es években a betegek negyede élte túl 10 évvel a diagnózist, ma már minden második beteg számíthat erre. A fejlődés azóta sem állt le, sőt talán minden eddiginél gyorsabb ütemben zajlik: a gyógyszergyártó vállalatok vezetői további komoly előrelépéseket várnak a daganatterápiák terén a következő évtizedekben, de áttörés jöhet többek között a ritka, a mentális, a légzőszervi, az emésztőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségek kezelésében is.

A cél: a magyar betegek is széles körben, gyorsan hozzáférjenek a modern terápiákhoz

A kutatás -és fejlesztésorientált gyógyszergyártókat összefogó Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) immár 30 éve dolgozik azért, hogy a magyar betegek a lehető legrövidebb idő alatt, széles körben hozzáférjenek a legmodernebb kezelésekhez. Az általuk biztosított terápiák minden harmadik magyar ember gyógyulásához és az életminőségük javulásához hozzájárulhatnak – szenvedjenek bár a legrettegettebb betegeségektől vagy alig ismert, ritka kórképekben. Népegészségügyi szempontból is kulcsfontosságú ezért az innovatív terápiák gyors befogadása, hogy az új reményt nyújtó gyógyszeres megoldásokhoz a magyar betegek is minél hamarabb hozzáférhessenek. A korszerű terápiák gyors és széleskörű hozzáférése mellett a magyar betegek gyógyulási esélyeit jelentősen javítaná, ha nagyobb arányban vennének részt szűrővizsgálatokon – ebben a megelőzést és a népegészségügyi szűrések népszerűsítését célzó lépéseknek köszönhetően szerencsére fejlődés tapasztalható.

Az innovatív gyógyszergyártók nagyszámú klinikai vizsgálatot hoznak Magyarországra, ezeknek köszönhetően csaknem húszezer magyar beteg fér hozzá a legmodernebb terápiákhoz. Mindez nem csak a páciensek hasznát szolgálja, hiszen csak a vizsgálatokkal mintegy 90 milliárd forintos értéket teremtve önmagukban is hozzájárulnak az egészségügyi ellátórendszer és a nemzetgazdaság teljesítményéhez. Az AIPM jelenleg 26 gyógyszeripari vállalatot tömörít Magyarországon, melyek a hazai gyógyszerforgalom több mint 50 százalékát adják, tevékenységük pedig a GDP közel 1 százalékát teszi ki. Az innovatív gyógyszeripari vállalatok árbevételük átlagosan 15,1 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre, a befolyó összegek így újabb fontos terápiák kifejlesztését segíthetik elő.

A gyógyszerkutatás fejlődésének támogatása

Nem elhanyagolható az innovatív gyógyszergyártók hozzájárulása a tudományos élet fejlődéséhez és a szakmai információk terjesztéséhez sem: évente minden hatodik magyar egészségügyi szakember képzését támogatják valamilyen formában, így hozzájárulva a gyógyszeripar szellemi erőforrásainak bővítéséhez és a gyógyszerkutatás fejlődéséhez.

Persze az új terápiák kifejlesztése nem megy varázsütésre, rengeteg idő, energia és pénz ráfordításával juthatnak csak el a betegekhez. Egy innovatív gyógyszer kifejlesztésének költsége ma már meghaladja a kétmilliárd eurót, és legkevesebb 10 évig tart. Szerepe azonban a következő évtizedekben is döntő fontosságú lehet: a társadalom elöregedése, a civilizációs ártalmak és a környezeti katasztrófák emberre gyakorolt hatásai miatt világszerte, így Magyarországon is jelentősen emelkedhet a krónikus betegségekkel küzdők aránya. Előrejelzések szerint az évszázad közepéig a mentális hanyatlással járó Alzheimer-kór és számos daganat előfordulása ugrásszerűen megnő. A betegek kezeléséhez és az életminőségük javításához pedig elengedhetetlenek a folyamatos kutatások és az azokból megszülető, úttörő  jelentőségű innovatív kezelések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik