Élő Közélet

Letették az esküt az új Országgyűlés tagjai, az ellenzéki képviselők egy része kivonult

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Novák Előd fájlalja, hogy Kövér a globalista ellenzéknek adta a nemzetbiztonságot

Kövér László házelnök a parlament 16 bizottságából 4-ben ellenzéki képviselőt jelölt elnöknek, így az LMP, az MSZP, a Jobbik és a Mi Hazánk kapott vezetői posztot. Vita a Nemzetbiztonsági bizottság irányításán volt, mert korábban a Mi Hazánk Novák Elődöt jelölte volna elnökének, Kövér viszont a jobbikos Sas Zoltánt választotta.

Novák a szavazások után posztolt a Facebook-oldalára, azt fájlalva, hogy még mezei tagként sem kaphat szerepet a nemzetbiztonsági testületben.

Még tagként sem enged be engem a Fidesz a Nemzetbiztonsági Bizottságba, melynek elnöki posztját is a globalista ellenzéknek adta, pedig épp a balliberális erők jelentik a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot

– írta a Novák.

Kövér személyi javaslatai csont nélkül átmentek

A parlamenti bizottságokról a kormányoldal és az ellenzék nem tudott megállapodni, így Kövér László állította össze a bizottságok vezetőinek névsorát. A bizottsági elnöki posztokról külön-külön szavazott a parlament, a fideszes többség természetesen Kövér minden személyi javaslatát jóváhagyta.

Európai ügyek bizottsága: Hörcsik Richárd (Fidesz)

Fenntarthatófejlődés bizottsága: Keresztes László Lóránt (LMP)

Gazdasági bizottság: Bánki Erik (Fidesz)

Honvédelmi és rendészeti bizottság: Kósa Lajos (Fidesz)

Igazságügyi bizottság: Vejkey Imre (KDNP)

Költségvetési bizottság: Vajda Zoltán (Fidesz)

Kulturális bizottság: Pósán László (Fidesz)

Külügyi bizottság: Németh Zsolt (Fidesz)

Mentelmi bizottság: Hargitai János (KDNP)

Mezőgazdasági bizottság: Font Sándor (Fidesz)

Nemzetbiztonsági bizottság: Sas Zoltán (Jobbik)

Nemzeti összetartozás bizottsága: Pánczél Károly (Fidesz)

Népjóléti bizottság: az ellenzék a DK-s Varju Lászlót javasolta elnöknek, róla azonban nem szavaztak, mindössze tagként került be a bizottságba, amelynek élére négy kormánypárti és egy ellenzéki alelnököt választottak egyelőre. A bizottságot a Fidesz korábbi javaslata alapján az ellenzék vezetheti – kerestük Varju Lászlót, de egyelőre nem értük el.

Vállalkozásfejlesztési bizottság: Apáti István (Mi Hazánk)

Törvényalkotási bizottság: Hende Csaba (Fidesz)

Magyarországi nemzetiségek bizottsága: Ritter Imre (nemzetiségi képviselő)

Ülésrend: egymás mellé kerültek a jobbikosok és a Mi Hazánk képviselői

Az új Országgyűlés ülésrendje alapján a parlamenti patkó szélén a Mi Hazánk hat képviselője ül majd, közvetlenül mellettük pedig az egykori pártjukat képviselő tíz jobbikos politikus.

Közép felé haladva a DK frakciója következik 15 képviselővel (az első sorban Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes ül majd), majd a tíz momentumos politikus és mögöttük a frakcióhoz végül nem csatlakozó Hadházy Ákos. Ezuán a Párbeszéd, majd az MSZP képviselőcsoportja foglal helyet, végül az LMP, így a zöld párt képviselői ülnek majd közvetlenül a fideszesek mellett, az újonc Bakos Bernadett például Németh Szilárd padtársa lett, az új frakcióvezető pedig Szatmáry Kristófé.

Kövér hatalmas barna-vörös víziót festett a következő ciklusra

Kövér László rövid, de tőle megszokott módon drámai beszéddel indította az újabb házelnöki ciklusát. Ebben arról beszélt, hogy Magyarország sikeres országgá vált, és ez nemcsak a választás eredményében látszott, hanem abban is, hogy az európai politikában senki nem hagyhatja számításon kívül.

A fideszes politikus szerint a sikerek mellett veszélyek is fenyegetik az országot, pénzügyi-gazdasági válság, illegális migráció, és a szomszédban kitört háború formájában. „Mindez egy önbizalmát és önazonosságát vesztett, gazdaságilag és demográfiailag hanyatlásnak indult európai közösség, ránk uszuló zöld- és szivárványos köntösben tetszelgő, de barna és vörös színt visszaidéző új totalitarizmusok fenyegetése és a szuverenitásunkat egyre agresszívabban megkérdőjelező, új birodalomépítési törekvések közegében”.

A készülő viharban való helytállás Kövér szerint csak minden eddiginél nagyobb erőfeszítéssel sikerülhet. Kövér szerint a munkában a kormányoldalé a nagyobb felelősség, de az ellenzékre utalva azt mondta, hogy ebben a történelmi helyzetben mindenki szeme előtt annak kell lebegnie, hogy hol tudja segíteni az erőfeszítéseket, és ha valaki nem tud segíteni, vagy nem akar, „akkor legalább legalább ne ártson”.

Kövér megköszönte a támogatást

Kövér László megköszönte képviselőtársainak a támogató szavazatokat, amelyekkel ismét házelnökké választották. Azt mondta, kiszámíthatóan és méltányolhatóan fogja gyakorolni feladatát.

Az Országgyűlés alelnöke lesz Dúró Dóra

Megválasztották a parlament alelnökeit: Jakab István (Fidesz), Lezsák Sándor (Fidesz) és Latorcai János (KDNP) eddig is ezt a feladatot látta el, az ellenzék viszont új jelölteket állított, így a T. Ház alelnöke lett Oláh Lajos (DK) és Dúró Dóra (Mi Hazánk Mozgalom) is. A törvényalkotásért felelős alelnök továbbra is Hende Csaba (Fidesz) korábbi honvédelmi miniszter lesz.

Kövér László lett az Országgyűlés elnöke

Az egyedüli jelöltre érvényes szavazatot 183 képviselő adott le, közülük 170-en igennel, 13-an nemmel szavaztak – ismertette Turi-Kovács Béla korelnök. Kövér László megválasztását követően esküt tett a plénum előtt.

A Momentum a parlament falain belül is alternatívát akar kínálni

A következő négy év munkáját „Magyarország felemeléséért, felemelkedéséért, ellentétben a Horthy-, a Kádár- és az Orbán-rendszerrel, a magyar emberek egészségére, tudására és megélhetésére” fogják fordítani a Momentum-frakció tagjai – jelentette ki Fekete-Győr András frakcióvezető.

A párt, a DK-val és a Párbeszéddel együtt az eskütétel után kivonult a parlament ülésterméből.

Fekete-Győr a Kossuth téren, a képviselőtársai körében tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy azért vonultak ki az alakuló ülés érdemi részéről, mert olyan választási rendszer és olyan médiarendszer működik Magyarországon, amely nem demokratikus.

Kiemelte, hogy munkájukat elsősorban a parlamenten kívül képzelik el, változást akaró közösségek mozgósításával és megszervezésével, a parlament falain belül pedig alternatívát kívánnak állítani a rendszerrel szemben.

Így fognak kinézni a frakciók

Fidesz – 117 fő, frakcióvezető: Kocsis Máté

KDNP – 18 fő, frakcióvezető: Simicskó István

DK – 15 fő, frakcióvezető: Gyurcsány Ferenc

Jobbik – 10 fő, frakcióvezető: Jakab Péter

Momentum – 10 fő, frakcióvezető: Fekete-Győr András

MSZP – 10 fő, frakcióvezető: Tóth Bertalan

Párbeszéd – 6 fő, frakcióvezető: Tordai Bence

Mi Hazánk – 6 fő, frakcióvezető: Toroczkai László

LMP – 5 fő, frakcióvezető: Ungár Péter

Elfogadták az NVB és az NVI elnökének beszámolóját

A Nemzeti Választási Bizottság elnökének beszámolóját 145 igen, 38 nem szavazattal fogadta el a parlament, tíz képviselő nem szavazott. A Nemzeti Választási Iroda beszámolójára ugyancsak 145 képviselő nyomott igent, 39-en nemet, öten pedig nem szavaztak.

Hivatalos, hogy Hadházy Ákos nem tett esküt

A fideszes képviselők ezt megtapsolták, majd a szabályok értelmében kikapcsolták a politikus szavazógépét.

Hadházy hétfőn délelőtt azt mondta, hogy mandátumát fel fogja venni és később tesz majd esküt.

Áder: Nehéz évek várnak ránk

Az elmúlt év végén joggal bizakodhattunk, hogy túl leszünk a Covid okozta gazdasági nehézségeken, az orosz-ukrán háború azonban mindent megváltoztatott – hívta fel a figyelmet Áder.

Mindenkinek fejtörést okoz, hogy az energiaárak magasak, a háború miatt ezek magasan maradhatnak, és a világon nehezebbé válik az élelmiszerellátás is. A magas infláció az alacsony jövedelmű országokban és az „adósságban fuldokló” fejlettebb államokban is súlyos feszültségeket szülhet.

Nem kell különösebb jóstehetség, hogy lássuk, nehéz év, nehéz évek várnak ránk,

tette hozzá a köztársasági elnök. A kormánynak és a parlamentnek minden korábbi válságkezelési tapasztalatára szükség lesz. „A siker emberfeletti erőfeszítést kíván”, de a képviselőknek soha nem szabad elfeledniük, hogy „a haza minden előtt” – zárta beszédét Áder, akit a fideszes képviselők állva tapsoltak meg.

Áder: Nemet kell mondani a demagógiára, az alpári beszédre

Nemet kell mondani a kettős mérce alkalmazására, az öncélű politikára és az idegen érdekek kiszolgálására, az alkotmányellenes szándékokra, a társadalom nyugalmának megzavarására, a hazugságra, a demagógiára, az elvtelenségre, az alpári beszédre – jelentette ki Áder.

Ehelyett igent kell mondani például az érveket egymással ütköztető, tényekre épülő vitákra, a haza gyarapodásra, örülni kell a kastélyfelújítási programnak, a felújított vagy újonnan épített egészségügyi intézményeknek, az új sportlétesítményeknek – tette hozzá.

Jó lenne, ha mindenki tudna örülni a mások sikerének.

Áder arra biztatja a vidékieket, hogy látogassanak Budapestre, a fővárosban élőket pedig arra, hogy menjenek vidékre és a határon túlra.

Mohos Márton / 24.hu

Áder János: A választás eredménye megkérdőjelezhetetlen

A leköszönő köztársasági elnök utolsó, ilyen jellegű beszédében kitért arra, hogy először történt meg az, hogy két pártszövetség mérkőzött meg egymással a választáson.

A választás eredménye politikailag és jogilag megkérdőjelezhetetlen,

jelentette ki az államfő, aki köszönetet mondott a választóknak és a választók lebonyolítását segítő delegáltaknak.

Áder elmondta, hogy felkérte Orbán Viktort, hogy alapítson kormányt és arra kérte az Országgyűlést, hogy támogassák ezt a döntést.

NVI-elnök: A választást az alaptörvénynek megfelelően bonyolították le

A választást az alaptörvénynek megfelelően bonyolították le – jelentette ki Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, aki kiemelte, hogy először volt egy napon parlamenti választás és országos népszavazás.

Beszámolójában kiemelte, hogy a választási honlapot az elmúlt másfél évben teljesen átalakították, a tájékoztatás fennakadás nélkül működött. A választást 906 nemzetközi megfigyelő, és több mint háromszáz, a jelölő szervezetek által delegált megfigyelő követte.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy most először a választópolgárok elektronikusan le tudták kérni azt, hogy a tudta nélkül felhasználták-e az aláírását az ajánlásokhoz.

NVB-elnök: A választás ismert és kiszámítható jogszabályi környezetben zajlott

A választás ismert és kiszámítható jogszabályi környezetben zajlott, az NVB összetételére vonatkozó szabályok nem változtak – mondta Téglási András a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke beszámolójában. A bizottság 2022. március 23-a és az alakuló ülés között 18 taggal működött.

A kampányra vonatkozó jogorvoslati kérelmek több témát is érintettek, ezt Téglási nem részletezte, mondván azt az írásban benyújtott beszámolójában már megtette. Egy esetben sem vitatták az egyéni választási kerület eredménye. A listás eredmények esetében a döntések 19 százalékában nyújtottak be jogorvoslati kérelmet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik