Élő Közélet

Letették az esküt az új Országgyűlés tagjai, az ellenzéki képviselők egy része kivonult

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Hadházy Ákos nem vesz részt az alakuló ülésen

Ma a parlament aranyozott falai helyett egy kis baranyai faluban, Kisvaszaron teszek alternatív esküt. Esküszöm, hogy mindent megteszek azért, hogy az országot elfoglaló, velejéig korrupt bűnszervezettől megszabaduljunk és az általuk elkövetett bűncselekmények ne maradjanak következmények nélkül.  Esküszöm, hogy harcolni fogok azért, hogy a következő választás valódi, tisztességes, demokratikus választás legyen,

közölte hétfő délelőtti Facebook-bejegyzésében Hadházy Ákos. A politikus kijelentette, hogy a nyitó üléstől való távolmaradás legfontosabb üzenete nem az, hogy nem tesz esküt, mert azt egy későbbi időpontban meg fogja tenni, hanem az, hogy „nem fogom ünneplőben végignézni, ahogyan a Választási Bizottság beszámolója után a parlament megszavazza, hogy ez egy tisztességes és demokratikus választás volt”. Hozzátette, bizottsági posztot sem fog vállalni.

Kapcsolódó

Három pártnak is tízfős frakciója lesz

A 199 fős parlamentben a Fidesznek 117, a KDNP-nek 18, a Demokratikus Koalíciónak 15, a Jobbiknak, a Momentumnak és az MSZP-nek 10-10-10, a Mi Hazánknak és a Párbeszédnek 6-6, az LMP-nek 5 képviselője lesz. Egy mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és egy képviselő – Hadházy Ákos – várhatóan függetlenként dolgozik majd.

A hétfői napirend

Az ülés 11 órakor a köztársasági elnök köszöntőjével kezdődik, később Áder János felkéri a korelnököt és a korjegyzőket az ülés vezetésére, majd a megválasztott képviselők döntenek az alakuló ülés napirendjéről.

A Ház meghallgatja Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke beszámolóját az április 3-i országgyűlési választásról.

A mandátumvizsgálatot és a mandátumigazolást követően az országgyűlési képviselők és a nemzetiségi képviselő esküt tesz, ezt követően bejelentik az új Országgyűlés megalakulását és a 2018-ban létrejött kormány megbízatásának megszűnését. Ez a kabinet ügyvezető kormányként dolgozik tovább az új megalakulásáig.

Az államfő az ülésen javaslatot tesz a miniszterelnök személyére. Áder János pénteken Orbán Viktort, a választáson győztes Fidesz-KDNP-pártszövetség listavezetőjét kérte fel az új kormány megalakítására.

Az esküokmányok ellenőrzése után a parlament vita nélkül határoz a választási beszámolókról, majd a korelnök bejelenti a képviselőcsoportok megalakulását.

Titkos szavazással megválasztják az Országgyűlés elnökét, majd nyílt voksoláson döntenek az alelnökökről és a jegyzőkről. Mivel a pártok között nem született megállapodás a parlament alakuló ülésével kapcsolatban, az Országgyűlésről szóló törvény alapján ilyen esetben a legnagyobb létszámú frakció vezetője jogosult a házelnök személyére javaslatot tenni. A Fidesz-frakció csütörtökön közölte, ismét Kövér Lászlót jelöli házelnöknek.

Az új házelnök egyik első feladata lesz – az egyes indítványok mérlegelését követően – javaslatot tenni az alelnökök és jegyzők személyére.

A frakcióvezetők nevének bejelentésével, valamint a házelnök és az alelnökök megválasztásával megalakul a Házbizottság is.

Az Országgyűlés elnökének javaslatára a képviselők nyílt szavazáson megválasztják a háznagyot.

Az alakuló ülés utolsó feladata az Országgyűlés bizottságainak létrehozásáról, tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról szóló országgyűlési határozat elfogadása lesz.

Olvasói sztorik