Közélet

Elnézést kért a Mol a Hernádi Zsolt által a kormányinfón bemutatott fotó miatt

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A Mol-vezér egy három éve, Mexikóban készült képpel illusztrálta a hazai benzinkutakon kitört pánikvásárlást, miközben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a rémhírterjesztők elleni szigorúbb fellépést szorgalmazta.

Csütörtök este a kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, hogy csökkenti a kormány az üzemanyag jövedéki adóját, és korlátozzák a 480 forintos hatósági ár miatt kialakult benzinturizmust. A sajtótájékoztatón Hernádi pánikvásárlásról is beszélt, ezt bizonyítandó fotókat is bemutatott, ezek közül egyet külön kiemelt.

Van itt nálam egy olyan fotó, ahol nejlonzacskóba tankolták az üzemanyagot. Érdemes megnézni egyébként, mert egészen döbbenetes

– mondta, majd a felemelt képet körbe is adta az újságíróknak.

A fotón az szerepelt, hogy zacskókat töltenek fel üzemanyaggal, Hernádi szerint ez visszaélés. Azonban azóta kiderült, hogy a kép 2019-ben Mexikóban készült, és már korábban is többször előkerült a benzinhiánnyal kapcsolatban.

Az évekkel ezelőtt készült fotóról érdeklődve megkerestük a Molt és a Miniszterelnökséget is kérdéseinkkel. A Mol elnézést kért a történtekért. Azt közölték: „Az elmúlt időszakban a hálózatunkban dolgozó kollégáktól számtalan képet kaptunk a töltőállomások leterheltségéről és az autósok időnként meghökkentő és veszélyes üzemanyagtöltési szokásairól. Sok esetben olyan tartályokba, kannákba töltöttek üzemanyagot, és vitték magukkal, amelyek baleset-, sőt életveszélyes helyzethez vezethetnek.”

Mint írták:

A képek közé – a legnagyobb körültekintésünk ellenére is – bekerülhettek olyan fotók, amelyek nem Magyarországon készültek, emiatt elnézést kérünk.

Hozzátették: „Ez azonban nem változtat azon, hogy a töltőállomásainkon a napokban az átlagoshoz képest akár háromszoros is volt a forgalom és a vásárlások között elszaporodtak a veszélyes, nem erre hitelesített eszközökbe történő tankolások. Mindannyian azon dolgozunk, hogy ez a helyzet a lehető leghamarabb megoldódjon, ehhez mindenkitől türelmet és együttműködést kérünk.”

A Miniszterelnökség egyelőre nem reagált az ügyben, ha válaszolnak, frissítjük a cikket. A tárca álláspontja azért lenne érdekes, mert a kormányinfón Gulyás Gergely miniszter arról is beszélt, hogy a kormány szigorúbb fellépést vár el a rendőrségtől, hogy rémhírterjesztés miatt (ha a tényállás megvalósul) induljon eljárás azokkal szemben, akik valótlanul az üzemanyagellátás leállásáról közölnek információt. A tárcától azt is megkérdeztük, hogy szerintük Hernádi által mutatott fotó kimeríti-e a rémhírterjesztés tényállását.

A hiba azért is nagyon kínos, mert a Mol óriási költségvetéssel rendelkezik, és nagy létszámú kommunikációs stábot is fenntart. A Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye 1071,9 milliárd forint (3,53 milliárd dollár) volt tavaly, ami meghaladta a 3,2 milliárd dolláros éves célkitűzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik