Közélet

Aszódi Attila: Hogy egy erőműre sorozatlövővel rálőjenek, abszolút túlmegy a józan észen

Kisbenedek Attila / AFP
Kisbenedek Attila / AFP
A nukleáris szakértőnek is összeszorul a gyomra.

Az ENSZ alapdokumentumaiban van rögzítve, hogy nukleáris létesítményeket nemhogy támadni, de fenyegetni sem szabad. Az, hogy egy erőműre sorozatlövővel rálőjenek, abszolút túlmegy minden normán és a józan észen is.

Ezt Aszódi Attila nukleáris szakértő, a BME dékánja, a Paksi bővítésért felelős volt államtitkár nyilatkozta a hvg.hu portálnak, azt követően, hogy oroszok lőtték Európa legnagyobb atomerőművét, ahol tűz ütött ki.

A zaporizzsjai erőmű orosz kézre került.

Aszódi Attila azt mondja, „a legújabb, harmadik generációs erőműveket méretezik például repülő rázuhanásra is”, ám zaporizzsjai csupán második generációs, „nagyon masszív beton védőépület van ugyan a reaktorok körül, de az nem arra van méretezve, hogy katonák lövöldözzenek rá”.

A szakértő szerint katonai jelentősége nincs az erőműnek, elfoglalása sokkal inkább „az energiaellátásról szól, hiszen ha azt blokkolják, nyilván a védekezésben részt vevők kevésbé férnek hozzá az erőforrásokhoz, de érinti a városi infrastruktúrát, a mobilhálózatot és akár a vízellátást is, ha lekapcsolják az áramtermelést”.

Aszódi az interjúban Magyarország veszélyeztetettsége kapcsán beszél arról is, hogy (ellentétben az 1986 áprilisi csernobili erőműkatasztrófával) a sugárzásról ma már online folyamatosan rendelkezésre állnak mérési adatok, „most is meg tudnám nézni a budapesti, pécsi vagy debreceni mérőállomás adatait”.

Személyes megjegyzésekre is ragadtatja magát a szakember, egyebek mellett erre:

Mindannyiunknak összeszorul a gyomra… Napról napra rosszabbra fordul a háború. Az ember mindig azt gondolja, hogy ez a legalja, de nem, még mindig van lefelé. Nagyon aggódom a mostani helyzet miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik