Vendéglátósok segítése helyett egy turisztikai portálra osztották ki az EU-s koronavírus alap 630 millióját

A koronavírus-járvány okán kapott több mint 1,7 milliárd forintos uniós támogatásból 23 céget, illetve egyéni vállalkozót segített a Magyar Turisztikai Ügynökség. A pénzből az MTÜ gyakorlatilag a saját alapítványának osztott ki 630 millió forintot. A maradékot állami szervezetek, balatoni borászok, valamint pár budapesti elitétterem tulajdonosa kapta. Az adatok alapján kapott az összegből az Orbán Ráhel-közeli Magyar Divat & Design Ügynökség is, igaz, azt még az Európai Unióval sem közölte az MTÜ, hogy mennyit.

Brüsszelben csak tanácskoznak, de egyetlen olyan intézkedés sem született eddig, amely a vállalkozásokat támogatná

– nyilatkozta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója még tavaly februárban. Guller Zoltán kritikája azért volt érdekes, mert már néhány hónappal korábban komoly európai uniós források érkeztek Magyarországra a koronavírus okozta gazdaságvédelmi program keretében. Ebből a pénzből kapott több száz millió forintot Mészáros Lőrinc milliárdos szállodalánca, a Hunguest Hotels is 2020 decemberében.

Majd Brüsszel 2021-ben is anyagi forrásokkal segítette a magyar vállalkozásokat – tudta meg a 24.hu. Az MTÜ a „Miniszterelnöki Kabinetiroda által felügyelt esernyőprogram a gazdaság támogatására a Covid-19 járvány idején” elnevezésű programban 1 milliárd 746 millió forintot oszthatott szét az eddig összesített adatok szerint. Ezt az Európai Uniónak jelentette is a magyar állam januárban – így derült ki, hogy a járvány elleni gazdasági védekezés keretében kiosztott pénz harmadát nem a vendéglátósok közvetlen megsegítésére fordították, hanem a Hellohungary Turisztikai Szolgáltató Kft.-nek utalták át napilapkiadásra. A 2020 decemberében alapított társaság erre a célra csaknem 630 millió forintot kapott. A cég ügyvezetője Lénárd Gábor, akiről azt érdemes tudni, hogy az általa alapított Primefund befektetésialap-kezelőt néhány hónapon belül átadta Mészáros Lőrinc ügyvédjének, Kertész Józsefnek.

Lénárd lapunk megkeresésére azt írta,

valójában nem napilapkiadásra fordítják a pénzt, amint az uniónak küldött jelentésben olvasható, hanem egy turisztikai online portál létrehozására, amit március végéig kell elindítaniuk.

Lénárd azt nem árult el, hogy pontosan mikor indul majd a portál, és mi lesz a neve.

A Hellohungary a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány tulajdonában áll, amit erős szálak fűznek az állami tulajdonú MTÜ-höz. Az alapítvány első támogatója, egyben kiemelt partnere a turisztikai ügynökség, vezetője Princzinger Péter Gábor, aki korábban vezető beosztásban volt az MTÜ-nél, a kuratórium tagja Könnyid László pedig jelenleg is az MTÜ vezérigazgató-helyettese.

A kuratóriumi tagok közt található:

  • Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse D’or Akadémia egyesület vezetője.
  • Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke. A szervezethez áramlott turisztikai pénzek kiosztásából tavaly cikkünk nyomán komoly botrány kerekedett.
  • Somlyai Zoltán László, aki a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a szállodaüzemeltető cégét vezeti.
  • Vitézy Dávid, az állami Budapesti Fejlesztési Központ vezetője.
  • Légli Ottó balatoni borász, balatonboglári fideszes képviselő. A Légli-birodalmat állami pénzből építik ki.
  • Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója, a Magyarországi Rendezvényszervezők és szolgáltatók Szövetsége elnöke.
  • Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa.

A koronavírus-járvány okán kapott több mint 1,7 milliárdos támogatásból egyébként 23 céget, illetve egyéni vállalkozót segített a turisztikai ügynökség. A pénzből a kimutatás alapján az Orbán Ráhel-közeli Magyar Divat & Design Ügynökség is kapott, de azt még az Európai Unióval sem közölte az MTÜ, hogy mennyit utaltak e szervezetnek.

Az viszont látható, hogy a második legnagyobb összeget – 154 millió forintot – a nemrég állami kézbe került Hévíz-Balaton Airport Kft. kapta, míg a harmadik legtöbbet a félig állami, félig helyi tulajdonú Büki Gyógyfürdő Zrt.-nek ítélték meg. Még egy cég kapott 100 millió forintnál több támogatást, az állami tulajdonban lévő Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft.

A maradék támogatásból a legnagyobb szelet balatoni borászoknak és budapesti luxuséttermeknek jutott. Ha az állami cégeket nem számítjuk, az látszik, hogy az összes támogatás Veszprém megyébe és Budapestre ment.

40 millió forinthoz jutott Söptei Zsolt csopaki borász cége, a csopaki Jásdi Pince és a szintén csopaki Kincses Bolt Kft. A balatonfüredi Figula Pincészet és a balatonfüredi Gyukli Krisztián Gyula is 40 milliós állami támogatásban részesült. Budapesten öt luxusétteremnek jutott a támogatásból: a Michelin-csillagos Costesnek 70 millió forintot ítéltek meg, a Gerbeaud Kávéháznak 73 millió forintot, míg a Biarritz étteremnek 56 milliót.

Marjai János / 24.hu

80 milliós állami támogatásban részesült az ötödik kerületi Kiosk és a Michelin-csillagos Babel étterem is. A vendéglátóhelyek tulajdonosa, Hlatky-Schlichter Hubert tavaly keményen kritizálta a kormány válságkezelését. Áprilisban például egy interjúban arról beszélt, hogy

a teljes bérleti díjjal és a valós segítséget nyújtó állami támogatás nélkül jelenleg megfeszített munkával is veszteséget termelünk. (…) Gondot jelent, hogy ebben a soha nem látott helyzetben a vállalkozások nem részesülnek állami védelemben, legyen az egy türelmi időszak vagy bármilyen komoly állami segítségnyújtás.

Szavai a jelek szerint célt értek, mert azt követően, hogy két éttermének 80 milliós támogatást ítéltek meg júniusban, Hlatky-Schlichter az MTÜ videóiban szerepelt, és arról beszélt, hogy a Kisfaludy-támogatás sokat segített nekik.

A Costes tulajdonosa, Gerendai Károly egy hete adott nyilatkozata is érdekes, aki az éttermének megítélt támogatásról ugyan nem beszélt, de azt mondta: „A veszteségek kapcsán a legnagyobb szerencsénk az volt, hogy sokakkal ellentétben, nekünk legalább volt jelentős tartalékunk a korábbi sikeres üzleti tevékenységből, illetve a Sziget eladásából. Ha ez nem lett volna, nem tudtuk volna miből finanszírozni az ilyen mértékű veszteségeinket.”

A Magyar Turisztikai Ügynökség érdemben nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy milyen szempontok alapján ítélték oda a pénzt, ahogy arra sem, hogy mekkora összeget kapott a Magyar Divat & Design Ügynökség.

Válaszukban azt írták, hogy az MTÜ uniós támogatást nem nyújtott, de az uniós adatok szerint a támogatást nyújtó hatóság a Magyar Turisztikai Ügynökség volt.

Támogatásban részesült még:

  • két Veszprém megyei egyéni vállalkozó Farkas Ildikó és Pálfy Tamás (4-4 millió forint),
  • a Körösparti Nyár Plusz Zrt., amelynek tulajdonosa, Barna Antal 2019-ben a Fidesz képviselőjelöltjeként indult a békésszentandrási választáson, de a testületbe nem került be. Barna a Körösparti Nyár Szolgáltató Kft.-vel a nyertes cég egyik tulajdonosa, míg a másik, a Bahart tavaly kinevezett igazgatója, Volencsik Zsolt Mihály, a Nemzeti Vízművek vezérigazgatója. A cég kapott már 1,7 milliárd forint állami támogatást „attrakciófejlesztésre”.
  • Egyetlen önkormányzatként Nagyvázsony két projektre is kapott 37 millió forintot. A település polgármestere, Fábry Szabolcs mellékállásban a kormánypárti Pesti TV műsorvezetője.
  • Az MTÜ tulajdonában lévő Mahart PassNave Személyhajózási Kft. (7,5 millió forint),
  • a Magyar Szőlő- és Borkultúra Szolgáltató Nonprofit Kft. (35 millió forint),
  • valamint az állami tulajdonú Pápai Termálvízhasznosító Zrt. (50 millió forint).

A tavaly kiosztott támogatások egy része ugyan szerepel az MTÜ weboldalain, de több támogatott neve csak az EU-nak küldött listából derült ki. A turisztikai ügynökség szerint ennek oka „az eltérő gyűjtési metodika”. Válaszuk szerint „az Európai Unió támogatásokat vizsgáló irodája ugyanis a támogatási jogcím szerint bontott jogviszonyok támogatási döntéseit, míg a weboldalainkon található lista a közzététel időpontjában hatályos és érvényes támogatási szerződéseinket tartalmazza.” Azt azért hozzátették, hogy „a hiányzó tételek is hamarosan felkerülnek”.

Az uniónak jelentett listáról derült ki az is, hogy ugyan nem a koronavírus alapból, de 585 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást/kamattámogatást kapott a Pannon Tessera Hospitalis Zrt. A cégnek az MTÜ a Helikon Hotel megújítására már korábban megítélt 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást. A Pannon Tessera jelenleg a BPTX Adótanácsadó Bt.-n keresztül Boda Gábor többségi tulajdonában van, de 2018 elején még a Paár Attilához tartozó WHB Vagyonkezelő Kft. rendelkezett 50 százalékot meghaladó részesedéssel a cégben. A szállodát a WHB újíthatja majd fel, vagyis Paár volt cége megbízta Paár jelenlegi cégét, hogy az MTÜ-től kapott állami támogatást is felhasználva újítsa fel a keszthelyi szállodát.

Hasonló támogatást ítéltek meg az MPHH Hotel Investnek, a 490 milliós uniós segítség még júniusban ítélték oda. A céget, amelyet Hoffmann Henrik 2020 decemberében gründolt Márton Péterrel – aki korábban a Tensinél töltött be vezető pozíciót – korábban már csaknem 3,9 milliárd forint támogatásra érdemesítették szállodafejlesztés megvalósítására a Pécs-Villány turisztikai térségben. Ezekről a támogatásókról is kérdeztük a turisztikai ügynökséget, de választ nem kaptunk.

A Transparency International Magyarország korábban tanulmányt szentelt – részben a 24.hu cikkei alapján – annak, hogy miként osztották ki a koronavírus idején a különböző turisztikai támogatásokat.