Közélet

Orbán letudta a tartozását, Rogánnak jól fizet a találmánya, Gyurcsány gazdagabb lett

vagyonnyilatkozat, nyilatkozat, vagyon, illusztráció
Csóti Rebeka / 24.hu
vagyonnyilatkozat, nyilatkozat, vagyon, illusztráció
Csóti Rebeka / 24.hu
Bár Orbán Viktor a korábbi évekhez hasonlóan még mindig nem rendelkezik semmilyen megtakarítással, sikerült visszafizetnie a hitelét. Köztársaságielnök-jelöltje, Novák Katalin jelentős ingatlanvagyonnal rendelkezik Budapesten és Szegeden, míg Gyurcsány Ferencnek nem csak a saját vagyonát sikerült látványosan megnövelnie, hanem a pártját is ki tudta segíteni.

Kormánypártok

Nőttek Áder János megtakarításai az utolsó köztársasági elnöki évében – derült ki az államfői hivatal honlapjára feltöltött vagyonnyilatkozatából. Ádernek körülbelül hatmillió forinttal lett több megtakarítása forintban, mint tavaly, hatezer euróval többet ér az életbiztosítása, mint tavaly, és egy év alatt négymillióval csökkentette a lakásvásárlásra felvett hitelét, amelyből még 37 millió forint van hátra. Bár a politikus idén kiköltözik a Sándor-palotából, az államfői fizetése (jelenleg bruttó 3,5 millió forint) élete végéig jár neki, személyes gépkocsi-használattal, kétfős titkársággal, egészségügyi ellátással együtt.

Kövér László házelnök a jelek szerint félre tudott tenni fizetéséből pár milliót. Tavaly ilyenkor 3 millió forint volt a számláján, most már 5 millió forint pihen rajta. Ezentúl pedig 10 millió forintos tartozásából mintegy 1 millió forintot lefaragott.

Orbán Viktornak továbbra sincs semmilyen megtakarítása,

nem rendelkezik se autóval, se nagy értékű ingósággal, de annyi változás történt tavalyhoz képest, hogy visszafizette a tartozását.

Lektorál és vizsgabiztosként keres egy kis mellékest (havi 760 ezer forintot) 5 millió forintos jegybanki fizetése mellé Matolcsy György jegybankelnök. Akinek egyébként megtakarítása nincs, és ingatlanként csak egy 1985-ben örökölt balatonakarattyai családi házat tüntetett fel vagyonnyilatkozatában.

Szigetváry Zsolt / MTI

A vagyonnyilatkozata alapján a kormányfőhöz hasonlóan szerényen él Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár: a 14 millió forintos megtakarításán kívül semmije nincs, se autója, se ingatlana, se nagy értékű vagyontárgya. A kormányzati fizetése mellett havi félmillió forintot kap a Nimród magazin főszerkesztéséért.

Rogán Antalnak ugyan a megtakarításai megfogyatkoztak, és új ingatlant sem vásárolt, ellenben a Mobilsign Kft.-től besöpört mintegy 408 millió forintot találmányhasznosítási díj címén.

Felélte pénzügyi megtakarításait Varga Judit. Az igazságügyi miniszternek friss vagyonnyilatkozata szerint nincsen megtakarítása, míg tavaly egy 93 millió forintos előtörlesztés után maradt 2 millió forintos és 6 ezer eurós készpénz-megtakarítása valamint 3,2 millió forint és 4800 euró megtakarítása. Ma ennek már nyoma sincs. Egy 2018-ban vásárolt Volvo, egy 1993-as mesterhegedű, valamint egy 2017-ben vásárolt Yamaha pianínó szerepel még Varga vagyonnyilatkozatában budai, illetve balatonhenyei ingatlanjai mellett.

Marjai János / 24.hu

Friss vagyonnyilatkozata szerint Völner Pál szegényebb lett, annak ellenére, hogy a nyomozóhatóság 83 millió forintnyi kenőpénz átvételével gyanúsítja a fideszes politikust. Az egy évvel ezelőtti bevallásában jelentős megtakarítása volt Varga Judit leváltott jobbkezének, akkor ugyanis még 8 és fél millió forintja volt takarékbetétben, emellett pedig még 3 és félmillió készpénz is szerepelt a dokumentumban. Völner utolsó vagyonnyilatkozatában már nincs megtakarítás, a készpénzállomány is 2 millióra csökkent. Emellett egy nyergesújfalui családi ház 50 százalékos tulajdonosa.

Pintér Sándor továbbra is 21 ingatlannal rendelkezik, és megvan még az 1995-ben örökölt Wartburgja is, emellett azonban jelentős befektetési portfólióval is büszkélkedhet. Van például 7,9 milliója Magyar Állampapír Pluszban, 501 ezer amerikai dollárja lekötött betétjében, valamint 8600 eurója alapban.

A belügyminiszter nagyjából 45 millió forint, a képviselői tiszteletdíj hathavi összegét meghaladó készpénzt vallott be, és azt, hogy még mindig tartoznak neki a cégei eladásai után fél milliárd forinttal. Ezen felül nem kapott még vissza 600 millió forint családi, baráti kölcsönt sem. Pintér vagyonnyilatkozatában szerepel az is, hogy a felesége is mintegy 56 millió forint megtakarítást tudhat magáénak.

Orbán Viktor államfőjelöltje, Novák Katalin – aki Fidesz-tagságáról és miniszteri posztjáról is lemondott – felerészben birtokosa egy XI. kerületi, 240 négyzetméteres családi háznak és egy 90 négyzetméteres társasháznak. Szintén a XI. kerületben tulajdonosa egy 56 négyzetméteres lakásnak, Szegeden pedig egy 67, egy 166 és egy 174 négyzetméteres lakása van. Novák ezek mellett egy garázs és egy balatonlellei nyaraló tulajdonosa. Bankban 29 millió forint megtakarítása van, ez hárommillióval több, mint tavaly. Ingatlan-bérbeadásból havi 225 ezer forint jövedelme van.

Kapcsolódó

Éves forgalomtól függő – írta Kocsis Máté a vagyonnyilatkozat azon rubrikájába, mely a céges tevékenységből eredő jövedelemre kérdez rá. A fideszes képviselő tavaly még odaírta, hogy a Hobby-Key Kft. nevű családi vállalkozásból 2020-ban bruttó 15 millió forintot vett ki, most viszont nem árulta el az összeget. Mindenesetre a folyószámlán és készpénzben lévő megtakarításai egy év alatt 8 millió forinttal, 31 millió forintra nőttek.

Lázár János eddig is tekintélyes ingatlanvagyonnal rendelkezett, és 2021-ben tovább gyarapította a birodalmát. Hódmezővásárhelyen egyedüli tulajdonosa lett egy 22,9 és egy 7,8 hektáros szántónak, valamint felesben megvásárolt egy 4,4 hektáros területet is. Ezen kívül van egy 2017-ben vásárolt, tízéves Land Rovere, egy 2019-ben vásárolt Mini Cooper Cabriója, és továbbra is lízingel egy 2019-es évjáratú Land Rovert.

A rendelkezésre álló készpénzállománya 14,5 millió forint, a magánszemélyekkel szemben álló tartozása azonban az 2020-as 40 millió forintról 50 millió forintra nőtt. Van még 18 millió forint személyi kölcsöne és 38,9 millió forint beruházási hitele, de könyvkiadásból összejött 7,7 millió forint bevétele is.

A fideszes politikus a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítványtól havi bruttó 1 millió forintot kap kuratóriumi tagként, a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kuratóriumi elnöksége idén januártól pedig havi bruttó 950 ezer forintot fizet. Ehhez jön még földbérleti díjból 17 millió forint bevétel.

Szijjártó Péter még mindig tartozik 30 millió forinttal a szüleinek. Tavalyhoz képest azonban növelte mintegy 400 ezer forinttal az értékpapírba és 100 ezerrel a biztosítási eszközalapba helyezett megtakarításait. Ugyanakkor

a tavaly 220 ezer forintos banki megtakarítása 9,9 millióra emelkedett, ami jelentős ugrás.

A tavaly már a bíróságra vádlottként járó, ám parlamenti mandátumáról le nem mondó Boldog István megtartotta földjeit, ingatlanjait és gyümölcsösét Kétpón, és kötött még 3,3 millió forintért egy újabb életbiztosítást. Eközben tavalyi 70 ezer forintnyi hitele 2,7 milliósra nőtt. Vagyonnyilatkozata szerint jelentős Iphone és fotós készlete is van a képviselőnek, akit idén a Fidesz már nem indít el.

Kapcsolódó
A szegény bakter, akinek Orbán lett az istene – Boldog István tündöklése és útja a vádlottak padjáig
A kétpói vasutasból egy egész térség ura lett. Kicsoda Boldog István? Hogyan jutott előre a Fideszben, és miért fordultak el tőle a falujában, amit húsz évig vezetett? Portré.

Körülbelül 25 ezer forintnyi könyvet, naptárat, italokat és egyéb szóróajándékokat kapott 2021 karácsonyára Polt Péter, akinél a vagyontárgyait illetően nem következett be változás. 2021-ben 2 millió forintos készpénzzel rendelkezett, az egy évvel korábbihoz képest azonban a duplájára, 25 millió forintra tudta növelni a hitelintézeti számlakövetelését.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemtől nettó 7,3 millió forintot kapott éves munkabérként és kutatási díjként, az Igazságügyi Minisztériumtól pedig esetenként 17 ezer forintot jogi szakvizsgáztatásért. Ezen felül beesett még mintegy 870 ezer forint publikációból, illetve szerzői jogdíjból. Legfőbb ügyészként az éves jövedelme nettó 30,5 millió forint volt.

Továbbra is két ingatlannal rendelkezik Gulyás Gergely, és még mindig törleszt egy 120 ezer svájci frankos hitelt, azonban 2020-hoz képest változás, hogy most már 7,6 millió forint hitelintézeti számlakövetelése is. Más megtakarítása azonban nincs, és a miniszteri jövedelmén felül sem rendelkezik egyéb bevétellel.

Marjai János / 24.hu

Egy BMW 1200 GS típusú motort vásárolt 2021-ben Kósa Lajos – a meglévő két motorja mellé. Jelentősen nőttek az adósságai: míg tavaly 5 millió forint tartozása volt bankkal szemben, addig a friss vagyonnyilatkozatban már egy 50 millió forintos lakásépítési kölcsön is szerepel. A tavalyihoz képest félmillióval csökkent a magánszeméllyel szembeni tartozása, amely így 8,5 millió forint. Kósa Lajosnak emellett 3,5 millió forint megtakarása van, ez félmillióval több, mint amennyiről a tavalyi nyilatkozata szólt.

Mintegy 199 hektár földet vásárolt Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő 2021-ig bezárólag és 100 millió forintja van részvényekben. Rendelkezik egy 400 ezer eurós életbiztosítással is, valamint 4 millió forint készpénzzel, a hitelintézettel szembeni tartozása azonban 534 millió forint, és magánszemélyektől is kapott 50 millió forint kölcsönt.

Mager Andrea idei vagyonnyilatkozata arról tanúskodik, hogy a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter számos ingatlanját eladta. Több II. kerületi, illetve egy siófoki ingatlant értékesíthetett, de a XII. kerületi lakását megtartotta. Értékpapír-befektetései jelentősen gyarapodtak, most már 95 millió forintot tart állampapírban, közel egymilliót MKB Ambíció Nyíltvégű Alapban, további 950 ezret az MKB Egyensúly alapjában. Készpénzben ezúttal is 2 milliós megtakarítást vallott be. Tavaly ilyenkor több mint 2 millió forintnyi biztosítása, 60,5 millió forintnyi állampapírja, és 18 millió forint önkéntes magán-nyugdíjpénztári megtakarítása volt, forintszámlán további 12 milliója, devizában 4,8 milliónyi megtakarítása volt 2021 elején. Mager Andrea most már 39 milliót tart bankban forintban, és 1,8 milliónyi devizát is megspórolt.

Balogh Zoltán / MTI

Palkovics László a már meglévő erdő, szántó és családi ház mellé tavaly vett még egy 20 és fél ezer négyzetméteres szántót Pölöskén, miközben a Lamborghini traktorból, Mitsubishi autóból és BMW motorból álló gépparkja változatlan maradt. Az innovációs miniszter 10 millió forint készpénzt, 16 millió forint pénzintézeti számlakövetelést, és négy vadászfegyvert tüntetett fel a vagyonnyilatkozatban, illetve azt, hogy kutatóprofesszorként havi bruttó 900 ezer forintot kap a Széchenyi István Egyetemtől.

Simonka György vagyoni helyzete lényegében változatlan maradt a korábbi évhez képest. A korrupcióval vádolt kormánypárti képviselő ugyanazt a medgyesegyházi ingatlant birtokolja, és ugyanúgy 500 ezer forintja van készpénzben, ezenkívül nincs semmije. Illetve egy 85,7 milliós készletfizetői kezesség miatt tartozása is van a fideszes képviselőnek, aki a következő ciklusban már nem lesz honatya.

Kapcsolódó
Simonka György hagyatéka: bukhat az évtizedes Fidesz-uralom az ország egyik legszegényebb részén?
Egyelőre nem jelölte ki a Fidesz, hogy kit indít a korrupció miatt vádlottak padjára kényszerült képviselője helyett. A jobbikos jelölt már kétszer is az összefogás hiánya miatt vesztett, most előtte a lehetőség.

Ellenzék

Nem rendelkezik nagyobb összegű megtakarítással Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, olvasható ki vagyonnyilatkozatából. Hódmezővásárhely polgármesterének van egy 2300 kötetes könyvtára, 20,3 millió forintos hitele és 8 és fél millió forintja önkéntes nyugdíjpénztárban. A polgármesteri tiszteletdíján (bruttó 977 ezer forint) kívül más jövedelme nincs, és felerészben tulajdonosa egy 297 négyzetméteres hódmezővásárhelyi háznak.

Gyurcsány Ferenc tavaly 928 millió forintra növelte a vagyonát,

de ezzel együtt az értékpapír alapú hitele is nőtt 74 millió forinttal. Érdekesség, hogy 25 millió forint kölcsönt, és 47 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott pártjának, a Demokratikus Koalíciónak.

Az előző évhez hasonlóan tavaly is kapott adományokat Hadházy Ákos, mégpedig összesen 7,6 millió forintot a korrupció és propaganda ellenes tevékenység folytatásához és az előválasztási kampányra. Az összeg ráadásul 2,4 millióval több, mint 2020-ban. A független parlamenti képviselőnek 6,3 millió forintja van államkötvényekben, hitelintézeti számlakövetelése pedig forintban 3,9 millió forint, devizában pedig 5,8 millió forint. Pénzintézeti hiteltartozása 9,5 millió forint.

Friss vagyonnyilatkozata szerint az LMP-s Ungár Péter tavaly kapott ajándékba egy Zámbó István-festményt, illetve 6 millióval csökkentek a banki megtakarításai, de továbbra is van egy 99 millió forintos követelése. Családi cégükben, a Pió-21 Kft-ben 17 százaléknyi tulajdona van, és továbbra is 90 százalékos tulajdonos az Azonnali.hu-t kiadó Azonnali Média Kft.-ben és 45 százalékos tulajdona van a Kő a Mezőn Nonprofit Kft.-ben.

A diplomabotránya miatt az MSZP-ből kizárt Bangóné Borbély Ildikó egyetlen vagyontárgyat tüntetett fel a nyilatkozatában: egy 2017-ben vásárolt Toyota Avensist. Se megtakarítása, se készpénze, se hitele, se tartozása, se ingatlana nincs.

Kapcsolódó
A vagyonnyilatkozatoknak ebben a formában annyi értelme van, mintha mindenki önkéntesen vallhatná be, csinált-e bármi rosszat
A rablókra hivatkozó Torgyántól a táguló lakáson át a bevallás idejére eladott cégig: ezek voltak a legerősebb megoldások a vagyonnyilatkozatokban a bevezetésük óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik