Közélet

Kiborultak a tanári szakszervezetek az EMMI időhúzásán

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A pedagógus szakszervezetek szerint törvényellenes azt mondani, hogy mindenki vigye be a gyerekét iskolába a sztrájk napján.

Miután a kormánnyal zajló sztrájktárgyalások kvázi zátonyra futottak, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közös közleményt adtak ki. Szerintük súlyosan törvénysértő az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2022. január 25-i közleménye, mivel az

olyan súlyosan jogsértő kijelentéseket tesz, amelyek alkalmasak arra, hogy a sztrájkolókat félrevezessék, akadályozzák alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában, a sztrájkolni szándékozó munkavállalókat megfélemlítsék, az intézményvezetőket és más, a sztrájk szervezésében együttműködő feleket elbizonytalanítsák, ezáltal kockáztassák a sztrájk lebonyolítását.

Kapcsolódó
A kormány feltalálta az ingyenmunkás sztrájkot
Dolgoztatnák a sztrájkoló pedagógusokat. Ők erre az időre nem kapnának pénzt, hiszen sztrájkolnak. Az Emmi ezt tartaná elégséges szolgáltatásnak. A sztrájkbizottság elégtelent adott a tervre.

A minisztérium azt írta, a hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, nincs róla jogerős bírósági döntés, a gyerekeket be lehet vinni az iskolába. E kijelentés miatt a sztrájkbizottság bírósághoz fordul. A PDSZ és a PSZ szerint csak a bíróság, nem a minisztérium jogosult dönteni a sztrájk törvényességéről. A bíróság egyébként január 25-i végzésében felszólította a kormányt, hogy „36 órán belül terjesszen elő ellenkérelmet a még elégséges szolgáltatással kapcsolatos szakszervezeti ajánlatra”. Ha nem teszi, akkor a bíróság a rendelkezésére álló iratok alapján hoz döntést. A két szakszervezet felszólít:

Ezúton is felszólítjuk a Minisztériumot, hogy tartsa be Magyarország hatályos törvényeit, és tartózkodjon a munkavállalók alkotmányos jogainak megsértésétől! A január 31-ei sztrájk tovább szerveződik, várjuk a Bíróság végzését.

A sztrájkbizottság tagjai szerint sajnálatos, hogy „a Kormány továbbra is politikai tőkét kíván kovácsolni az oktatásban dolgozó tízezrek egyre átütőbb nyomorából”. A január 31-i figyelmeztető és a március 16-i határozatlan idejű sztrájk szerintük sok áldozattal szerveződik, munkavállalók tízezrei csatlakoznak hozzá. Így zárul a dühös közlemény:

Nem hagyjuk, hogy szétverjék az oktatást, nem hagyjuk, hogy gyermekeink jövőjét tegyék kockára! Felszólítjuk a kormányt, hogy sárdobálás helyett térjenek vissza valós ajánlattal a tárgyalóasztalhoz!

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik