Közélet

A kormány feltalálta az ingyenmunkás sztrájkot

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Dolgoztatnák a sztrájkoló pedagógusokat. Ők erre az időre nem kapnának pénzt, hiszen sztrájkolnak. Az Emmi ezt tartaná elégséges szolgáltatásnak. A sztrájkbizottság elégtelent adott a tervre.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közösen szervezi a sztrájkot, úgy vélik, a közoktatás elhanyagolt állapotára adandó válaszokat nem halogathatja tovább a kormány. De halogatja – tudatta a PDSZ a Ne dolgozz ingyen! oldalon.

Azt írták, egészen abszurd kijelentésekkel folytatódtak hétfőn a sztrájktárgyalások. A szakszervezetek képviselői megrökönyödve hallgatták, hogy Kisfaludy László helyettes államtitkár szerint a sztrájkolóknak (akik természetesen a sztrájk alatt nem kapnak pénzt) a gyermekfelügyelet mellett meg kellene tartaniuk óráik egy részét is. Ezt elutasították, mivel így észrevehetetlen lenne a sztrájk, és még ingyen is dolgoznának a pedagósok.

Azt a felvetést, hogy a kormány az első pillanattól kezdve próbálja adályozni a sztrájkot, a helyettes államtitkár utasította vissza. Ezt követően vita alakult ki arról, ki emelte politikai szintre az ügyet, majd az is kiderült, gyakorlatilag semmilyen elmozdulás nem várható sem a bérek, sem a munkakörülmények tekintetében.

A PDSZ emlékeztetett rá, pár nap alatt rengetegen (kedden délig csaknem 27 ezren írták alá a sztrájkot támogató petíciót), és sorra alakulnak a sztrájkbizottságok. Előzőleg a Szülői Hang is támogatásáról biztosította a pedagógusok kétórás figyelmeztető sztrájkját január 31-én. A közösség kérte, a szülők vegyék fel a kapcsolatot a pedagógusokkal és egymással, ahol lehet, ne vigyék iskolába, óvodába gyermeküket, segítsék egymást a gyermekfelügyeletben.

Kapcsolódó
A Szülői Hang támogatja a pedagógussztrájkot 
A pedagógusok szégyenletesen alacsony bére mára az egész társadalom égető kulcsproblémájává vált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik