Közélet

Lemondásba torkollt a fideszes Bús Balázs összeférhetetlensége

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Az Óbudát szolgáló expolgármester végül nem az óbudai önkormányzatot választotta.

Miután a fideszes Bús Balázs, Óbuda előző polgármestere elvesztette a 2019-es önkormányzati választást, beült önkormányzati képviselőnek. Búsnak tavaly új pozíciója is lett, Kásler Miklós emberi erőforrási miniszter a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnökének nevezte ki 2021. január 1-től. Az Átlátszó azonban arról írt kedden, a két tisztség a törvény szerint összeférhetetlen. A lap azzal indokolja ezt, hogy

ez ellentétes az önkormányzati törvény 36. § (1) bekezdés a) pontjával, mivel az NKA alelnökség kormánytag kinevezése útján létrejött tisztség, amit ez a szabály tilt, és az NKA-ban betöltött tisztségek nem képeznek alóla kivételt.

A törvényben az Átlátszó szerint vannak ugyan kivételek, de ezek nem vonatkoznak Búsra. Az összeférhetetlenséget kinevezése óta nem orvosolta (sőt időközben a kormánypártok óbudai képviselőjelöltje lett).

Bús a nap folyamán két közleményt is kiadott az ügyben. Az első szerint megbízási szerződés keretében látja el a feladatát, de az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI) egyeztetnek azért, összeférhetetlenség fennáll-e. Később a Facebook-oldalán újabb közleményt tett ki, amiben közölte, jogászok megvizsgálták a kérdést, és Bús emiatt a következőre jutott:

Ennek alapján a mai nappal lemondok az önkormányzati tisztségeimről (kerületi képviselő és fővárosi bizottsági tag) megszüntetve az összeférhetetlenséget.

A továbbiakban arról elmélkedik, hogy ő a jövőben is Óbudát fogja szolgálni – áprilistól lehetőleg országgyűlési képviselőként, valamint a párbeszédes Szabó Tímea folyton őt támadja a kerületi újságban, aztán a mentelmi joga mögé bújik. Bús a saját fizetéséről a következőket írja:

Tájékoztatom – de a vagyonnyilatkozataimban is szerepel, ahonnan kinézték a jövedelmeimet – hogy óbudai tiszteletdíjamat kerületi civileknek utaltam át (többek között: Jövőbarát Alapítvány, Elveszett Állatok Alapítvány, Margit kórház). Tájékoztatom, hogy ezt a jövőben is meg fogom tenni, függetlenül attól, hogy az összeférhetetlenséget megszüntetve, képviselőségemről lemondok.

Később Szabó Tímea is reagált Facebookján a történtekre, így: „A fideszes Bús Balázsnak fontosabb a havi 1,7 milliós fizetése, mint az óbudaiak képviselete!” Azon lamentál, hogy Bús inkább a magas fizetést választotta, mint az óbudaiak és békásmegyeriek önkormányzati képviseletét, majd így fakad ki:

Álszent, pénzéhes viselkedés ez – pontosan olyan, mint amilyen az elmúlt tizenkét év Fideszét jellemzi. Bús prototípusa a pozíció- és közpénzhalmozó fideszeseknek!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik