Közélet

Lopás miatt feljelentik a kulturális államtitkárt

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI
Prőhle Gergely szerint csak egy gesztus volt Fekete Péter akciója. A jobbikos Brenner Koloman viszont úgy véli, az az egész Orbán-rezsimet jellemzi.

Brenner Koloman, az Országgyűlés jobbikos alelnöke Facebook-oldalán jelentette be, hogy feljelentést tesz az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára ellen. Szerinte ugyanis Fekete Péter tolvaj, akinek börtönben lenne a helye.

A meglehetősen durva vád előzménye valójában egy félreértés lehet. Az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár (EPGK) pénteki átadóján ugyanis az államtitkár azt mondta, rendszeresen leemel ezt-azt a közgyűjtemények polcairól, majd elő is húzott egy focilabdát, ami a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) katalogizált eleme.

Prőhle Gergely, a PIM egykori igazgatója, az Esterházy-könyvtárnak helyet adó Evangélikus Országos Gyűjtemény vezetője azt mondta, reméli, az államtitkár vissza is viszi a labdát.

Később Prőhle Gergely a 444-nek azt írta, Fekete Péter kulturális államtitkár természetesen nem lopta el a labdát, gesztusként mutatta meg, még a műtárgyvédelmi szempontoknak is eleget tett, kesztyűt húzott és arra is már helyben ígéretet tett, hogy visszaviszi.

A jobbikos Brenner Koloman ennek ellenére folytatólagosan elkövetett lopás miatt jelenti fel az államtitkárt. Szerinte ugyanis „mindent elárul az Orbán-rezsimről”, hogy „arcátlan módon még a közgyűjteményeinket is meglopják!”

Az MTI szerint szombaton, a magyar kultúra napja alkalmából Fekete Péter államtitkár megköszönte a kulturális intézmények képviselőinek az elmúlt időszakban folytatott megfeszített munkájukat, azt, hogy

sajátjuknak érezték közös örökségünket, és az elmúlt években tapasztalt válságos helyzetben is őrizték és gyarapították azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik