Közélet

Soproni Tamás kétharmados ellenzéki győzelmet sem tart kizártnak

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Terézváros momentumos polgármestere szerint az ellenzék bizonyítja, hogy ki tudja vetni magából azokat az embereket, akik morálisan megbuktak.

Interjút adott a 444-nek Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere, amiben a helyi ügyek mellett, a választások közeledtével az országos politikáról is sok szó esett. Ennek megfelelően Soproni beszélt Márki-Zay Péterről, a közeledő kampányról, ellenzéki belháborúról, és hogy ott hagyná-e a polgármesteri széket, ha az új kormány hívná.

Tavaly decemberben Soproninak volt egy bejegyzése a Facebookon, melyben azt mondta, újabb szocialista képviselőről bizonyosodott be, hogy nem különb, mint a NER politikusai. Itt az MSZP-s Bálint Györgyre gondolt, aki ellen a kerület önkormányzata pert is nyert az Andrássy úti ingatlanpanamák ügyében. Ezt követően az ellenzéki pártok képviselői egyként kezdték követelni Bálint lemondását, aki végül kilépett az MSZP-ből. A polgármester visszatekintve örömtelinek nevezte a történteket, mert szerinte bebizonyosodott, hogy az ellenzék ki tudja taszítani a köreiből azokat, akik morálisan megbuktak.

 Zuglóban Hadházy Ákos és a Momentum közös erejével megszabadítottuk a magyar politikát Tóth Csabától, most megszabadultunk Bálint Györgytől, de az összes ilyen embertől meg kell szabadulnunk, hogy megmutassuk a morális felsőbbrendűségünket a Fidesszel szemben

– mondta a 444-nek Soproni.

A kampánnyal kapcsolatban elmondta, mindenben áll Márki-Zay Péter rendelkezésére, kint lesz az utcán, plakátolni fog ha kell, megbotránkoztató jeleneteket viszont ezúttal nem tőle kell várni. Teljesen máshogy látja a világot, mint Márki-Zay, de így is biztos benne, hogy Hódmezővásárhely polgármestere ezerszer jobb miniszterelnöke lesz az országnak Orbán Viktornál, az ellenzék győzelmében pedig teljesen biztos.

Egyike vagyok azoknak a rendkívül optimista ellenzéki politikusoknak, akik erről meg vannak győződve. Még kétharmadot is el tudok képzelni.

Mindezt azzal támasztotta alá, hogy képtelenség felmérni a valós erőviszonyokat, a 2019-es önkormányzati választások idején sem Karácsony Gergely, sem a saját győzelmét nem látta jönni, ehhez képest mindketten polgármesterek lettek.

Elmondása szerint undorító kampányra számít, amit már előre jelez, hogy „Cseh Katalin vagy Donáth Anna ellen olyan lejárató kampányt folytattak, ami öt-tíz évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna”.

Abban, hogy a közbeszéd így lealjasodott az utóbbi időben, a Facebookot is felelőssé teszi, nem tartja pozitív fordulatnak, hogy az újságírók kiestek a körforgásból, és már nincs szűrő a politikusok és választók között. Ennek legfőbb hozadéka szerinte az, hogy eltűnt a valós tartalom.

Ha régebben kiállt volna egy politikus egy sajtótájékoztatóra, és megevett volna egy párizsis kenyeret, azt nem hozta volna le a sajtó. Akkor még tartalmat kellett mondani, de most már nem kell. Kirakja az ember a macskáját – velem is előfordul néha –, és több lájkot kap, mint ha mondjuk a fogyatékossági támogatásokról posztolna.

Bár elmondta, hogy biztos az ellenzéki győzelemben, nem tervezi otthagyni Terézvárost kormányváltás esetén, teljességgel azonban nem zárta ki, hogy a jövőben szerepet vállaljon az országos politikában, ha a segítségét kérik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik