Belföld

Öt párt követeli Terézvárosban egy MSZP-s képviselő lemondását

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd terézvárosi képviselői közös határozatban szólították fel Bálint György MSZP-s képviselőt, hogy mondjon le a mandátumáról, írja Soproni Tamás, Terézváros polgármestere a Facebookon.

A határozati javaslatban leírják az előzményeket is, amelyet a 444.hu foglalt össze. A 2004-es terézvárosi ingatlanpanama egyik büntetőügyében 2018-ban jogerősen 123 millió forint és kamata megtérítésére kötelezték egyetemlegesen az elítélteket. Határidőig nem fizettek, ezért az önkormányzat végrehajtási eljárásokat indított.

Alig lehetett valamit végrehajtani, de az egyik elítéltnek, Hatvani Csabának, aki korábban szocialista önkormányzati képviselő volt, jelenleg pedig a terézvárosi MSZP elnöke, van egy 50 milliósra felbecsült szigetszentmiklósi háza. Ez ha nem is teljes egészében fedezi a követelést, de legalább egy nagyobb összeghez hozzájuthatna az önkormányzat.

A végrehajtási eljárás során ugyanakkor Bálint György jelenlegi MSZP-s önkormányzati képviselő kérte, hogy becsatlakozhasson. Azzal indokolta, hogy Hatvani Csabának 14 millió forintos kölcsönt adott még 2016-ban, amit jelzáloggal terhelt szerződéssé alakítottak át 2018-ban, már a jogerős ítélet után. Bálint becsatlakozása azt jelentette volna, hogy a 14 millió forint nem az önkormányzathoz, hanem a kerületi képviselőhöz folyik be. Ezt elutasították, de Bálint beperelte az önkormányzatot, aminek a képviselője, de nem neki adtak igazat.

A pártok szerint Hatvani és Bálint rosszhiszemű, fedezetelvonó szerződést kötöttek, melynek eredményeként 14 millió forinttal rövidíthették volna meg a terézvárosi önkormányzatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik