Közélet

Megvannak a Fudan-népszavazáshoz kellő aláírások

Márki-Zay Péter / Facebook
Márki-Zay Péter / Facebook

Kérdésenként 235 ezer, azaz összesen 470 ezer aláírást gyűjtött össze az ellenzék a Fudan-népszavazás kiírásához – jelentette be Márki-Zay Péter összellenzéki miniszterelnök-jelölt és Karácsony Gergely budapesti főpolgármester egy Facebook-videóban csütörtökön. Mivel egy kérdéshez 200 ezer aláírás szükséges, aránylag sikerült túlteljesíteni.

Az aláírásokat pénteken tervezik leadni. Karácsony fogja ezt megtenni, hisz Márki-Zay koronavírusossága miatt még karanténban van. A két politikus dicsérte az aláírásgyűjtésben részt vevő ellenzéki pártokat is. Az alábbi két kérdésben lehet népszavazás, ha hitelesítik a szignókat:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az ellenzék szerette volna, ha népszavazása az április 3-i országgyűlési választások napjára esik, de az elhúzódó jogi procedúrák miatt ez valószínűtlen. Ellenben a kormány ún. gyermekvédelmi, voltaképp homofób népszavazása meg lesz tartva aznap. A Telex emlékeztet, az ellenzéki aláírásgyűjtés elég nyögvenyelősen haladt, az ünnepek is hátráltatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik