Belföld

Közel 100 ezer aláírásnál tart az ellenzék a népszavazás előtt

Karácsony Gergely Facebook-oldala
Karácsony Gergely Facebook-oldala

Közel 100 ezer aláírás gyűlt már össze a Karácsony Gergely által csak jövővédő népszavazásnak nevezett referendum ügyében. Erről a főpolgármester számolt be a Facebook-oldalán.

Posztjában Karácsony azt írja, az ellenzék legfontosabb feladata, hogy feje tetejéről a talpára állítsa a politikát, leváltsa a szolgálat helyett csak uralkodni képes kormányt és visszaadja az embereknek a lehetőséget, hogy szabadon döntsenek a sorsuk felett.

Erről szólt az előválasztás, ahol az emberek döntöttek arról, hogy kik legyenek a változást képviselő jelöltek és erről szól a népszavazási kezdeményezés is, hogy végre a valóban fontos kérdésekben érvényesüljön az emberek akarata. És ez vezet el minket a kormányváltáshoz, és Márki-Zay Péter vezetésével egy olyan új kormány megalakulásához, amelyik nem uralkodni, hanem szolgálni akar

– olvasható a bejegyzésben.

Tavaly nyáron Karácsony Gergely kezdeményezett több kérdésben is népszavazást, melyek közül végül kettőt engedett át a Nemzeti Választási Iroda. Ezek a következők:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Ahhoz, hogy a kérdéseket hitelesítsék és megvalósuljon a referendum, az ellenzéki pártoknak 200 ezer aláírást kell összegyűjteniük a hónap közepéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik