Közélet

Üzent a börtönből a Dunaferrnél feltűnő zsoldoscsapat vezetője, aki a Borkai-ügyben is érintett

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Nem követte el a neki felrótt bűncselekményeket – üzente a rácsok mögül a december 18-án letartóztatott Mikó István, akinek a neve legutóbb a Dunaferr-botrányban bukkant fel, amikor tavaly áprilisban egy biztonsági emberekből álló csapat megpróbálta átvenni a dunaújvárosi vasmű területét.

Szerdán írtuk meg, hogy Mikót vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt zajló nyomozás keretében tartóztatták le. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) – neveket nem tartalmazó – tájékoztatása szerint négy gyanúsítottja van az ügynek, melynek részletei egyelőre nem ismertek. Ugyanakkor a KNYF szerepe érdekes, mert a főügyészség csak a köztársasági elnök, a miniszterelnök, illetve kormánytag, államtitkár vagy rendvédelmi szervek vezető beosztású tagjai működésével kapcsolatban elkövetetett hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása és befolyás vásárlása ügyében illetékes.

Mikó Istvánt korábban próbáltuk megszólaltatni a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán keresztül, ám nem vállalta a nyilatkozattételt. Most mégis jelentkezett, a lapunkhoz pénteken eljuttatott közleményében többek közt az áll:

A Központi Nyomozó Főügyészség által megfogalmazott gyanúsításban szereplő egyetlen cselekményt sem követtem el, a gyanúsítás alapját képező nyilatkozatok valótlan tartalmúak, koholmányok, hazugságok, melyet olyan személyek tettek, akik bűnszövetségben, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, hűtlen kezelés és más bűncselekményekben folyamatban lévő eljárásokban gyanúsítottak és vádlottak. A nyilatkozatukon kívül semmilyen más bizonyíték nem merült fel személyemmel szemben, ilyet nem közölt a hatóság.

Azt is írta, hogy poligráfos hazugságvizsgálat elvégzését indítványozta magával és vádlóival szemben, ám erre eddig nem került sor. Szerinte „ártatlanul hurcolták meg”, „igaztalanul mocskolták be a nevét”, ezért minden lehetőséget megragad arra, hogy tisztázza magát a hamis vádak és a gyanúsítás alól. Hozzátette, tiszta a lelkiismerete.

Érdekes, hogy Mikó azt írta, szerinte olyan személyek nyilatkozatai alapján gyanúsítják őt, akik bűnszövetségben, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, hűtlen kezelés és más bűncselekményekben folyamatban lévő eljárásokban gyanúsítottak és vádlottak. Mikó egykori üzleti partnerét, a tavaly letartóztatott Tóth Csabát épp egy ilyen ügyben gyanúsították meg. Őt több társával együtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja.

A két évtizede futballmérkőzéseket biztosító Tóth, valamint Mikó neve is feltűnt a Borkai-ügyben. Tóth tanúvallomások szerint közbenjárt abban, hogy kiderítse, kik zsarolták meg Győr volt fideszes polgármesterét. Mikó István volt az, aki pedig a megjelent hírek szerint elvette a Borkai Zsolték adriai orgiáján készült felvételeket attól az M. Richárdtól, akihez azok elkerültek még jóval azelőtt, hogy 2019-ben a Borkai-botrány kirobbant volna. M. Richárd attól az F. Gábortól kapta a felvételeket, aki gyanúsított lett a Borkai-ügyben.

Mikó közleménye egyébként egy olyan gazdasági társaság e-mail címéről érkezett, amelynek több mint 10 évig volt vezető tisztségviselője, ám az nem derült ki a levélből, hogy tájékoztatása hatósági engedéllyel történt-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik