Közélet

Parkolási bírságok miatt került bajba, majd a Völner-ügyben a legtöbb kenőpénzt fizető végrehajtó árvereztette el a villáját

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
M. Eszter néhány éve egy XII. kerületi villát árverezett el gyanús körülmények között, noha az adós ingó vagyonából is fedezhette volna a tartozást. A házat azóta valósággal szétbombázta az új tulajdonosa, hogy kocsibeállót építhessen.

28 millió forintos, részben parkolási bírságokból és közüzemi számlákból álló tartozás miatt árvereztetett el egy 300 millió forintra értékelt budai villát a végrehajtó 2019-ben, az árverési nyertes így 162 millióért jutott hozzá a XII. kerületi, kissvábhegyi ingatlanhoz. A bírósági végrehajtó, M. Eszter azóta letartóztatásban ül, a végrehajtói kar vezetését és Völner Pál igazságügyi miniszter-helyettest elsodró botrányba bukott bele több végrehajtó társával együtt.

A szóban forgó ingatlan akkori tulajdonosa hiába tett feljelentést a végrehajtó ellen a rendőrségen és az ügyészségen, elutasították, és amikor pótmagánvádlóként fordult a bírósághoz, akkor a Budai Központi Kerületi Bíróság is így tett. A fellebbezése viszont sikert ért el a Fővárosi Törvényszéken, amely a büntetőeljárás lefolytatására utasította az elsőfokú bíróságot. A volt tulajdonos ügyvédje szerint M. Eszter hivatali visszaélést követhetett el, megsértette az arányosság és fokozatosság elvét azzal, hogy egyből ügyfele legértékesebb vagyontárgyát árvereztette el.

Marjai János / 24.hu

Az ügyfelemnek volt 40-50 millió forintnyi ingó vagyona, volt a Balatonnál egy szintén 40-50 millió forint értékű nyaralója, bármelyikből ki lehetett volna elégíteni a hitelezői igényeket

– magyarázta Czirmes György ügyvéd a 24.hu-nak.

„A vádlotti magatartás, bizonyítottság esetén, közvetlen sérelmet, vagyoni hátrányt okozott a vádindítvány benyújtójának az önkényesen megválasztott, árverés alá vont ingatlan kapcsán” – indokolt a Fővárosi Törvényszék, amikor a pótmagánvád elbírálására kötelezte a bíróságot tavaly januári határozatában. Bár lassan egy év eltelt, érdemi tárgyalás azóta sem volt. A Völner-ügy decemberi kirobbanása azonban felgyorsíthatta az eseményeket, információink szerint a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja ezt az ügyet is.

A villa korábbi tulajdonosa nem akart nyilatkozni lapunknak, és azt kérte, nevét és az ingatlan pontos címét se közöljük.

A tulajdoni lapról ugyanakkor kiderült, hogy jelentős részben parkolási bírságoknak köszönheti, hogy bajba került,

ugyanis több tucat végrehajtási jogot jegyeztek be a parkolási társaságok kérésére, akár már hatezer forintos tétel után is. Emellett egy pesti társasház is sok százezer forintos követelést jegyeztetett be közösköltség-tartozás címén az ingatlanra. Végül egy 28 millió forintos banki tartozás is felbukkant a tulajdoni lapon (aminek több mint a felét a tulajdonos kifizette, a végrehajtás ebben az esetben 12 millió forint adósság behajtására irányult) egy 98 ezer forintos BKK-s pótdíjköveteléssel együtt, ezután tűzte ki M. Eszter 2018 decemberében az árverést, amit hiába próbált a villa tulajdonosa bírósági úton megakadályozni.

Az árverés nyertese jól ismerheti a környéket, mivel a tulajdoni lap bejegyzése szerint mindössze pár házzal az elárverezett villa mellett lakik, ugyanabban az utcában. A tulajdonjogát 2020 januárjában jegyezték be. Azóta jelentős átalakítások történtek, kivágták a ház előtti fenyőfaligetet, hogy kocsibeállót alakítsanak ki a helyén, valamint a manzárdtetőt is elbontották. Mindez alaposan megnehezítheti az eredeti állapot visszaállítását, amennyiben a bíróság érvényteleníti a végrehajtást.

Marjai János / 24.hu

A kilakoltatott tulajdonos ugyanis nemcsak büntetőeljárást kezdeményezett M. Eszter ellen, hanem az új tulajdonossal szemben tulajdonjogi törlési pert is indított a büntetőeljárásra hivatkozva, az árverés és a végrehajtás semmissé nyilvánítása érdekében.

– Az ügyfelem letétbe helyezte az árverésből neki járó, azaz a tartozás és a végrehajtási költségek levonása után számára átutalt összeget, mintegy 140 millió forintot, hogyha a bíróság érvényteleníti az eljárást, akkor vissza tudja fizetni az árverési vevőnek a pénzt – mondta Czirmes György, aki szerint az átalakítások ellen hiába tiltakoztak, az új tulajdonos nem reagált.

Kerestük a Budai Központi Kerületi Bíróságot, ahol elmondták, hogy eddig egy előkészületi ülésre került sor, melyen a vádlott nem ismerte el a bűnösséget. A következő tárgyalás február elején lesz, akkor tanúmeghallgatásra és akár határozathozatalra kerülhet sor – tájékoztatták a 24.hu-t.

A Budai Központi Kerületi Bíróság mellett működő M. Eszter fizette a legtöbb kenőpénzt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar azóta letartóztatott elnökének, Schadl Györgynek az ügyészség által közzétett dokumentumok szerint, összesen 254,8 millió forintot.

M. Eszter 2018-ban alapította Budán a végrehajtó irodáját, ekkor nevezték ki önálló bírósági végrehajtónak.

A kinevezésében az igazságügyi államtitkár keze is benne volt a nyomozóhatóságok szerint.

Schadl ugyanis „Völner Pálon keresztül, részére rendszeresen, több esetben jogtalan előnyt átadva elérte, hogy 2018. augusztus 1. napjával egy személy (M. Eszter – a szerk.) a Budai Központi Kerületi Bíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtóvá kinevezésre kerüljön” – olvasható a fideszes politikus mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló országgyűlési határozat indoklásában, amelyben az is szerepel, hogy az államtitkár összesen 83 millió forintnyi kenőpénzt vett át Schadl Györgytől.

M. Eszter korábban akkor szerepelt a hírekben, amikor Bíró Icát nagy tiltakozások közepette kilakoltatták a lakásából, abban az esetben is ő volt a végrehajtó.

Frissítés

Cikkünk első verziójában azt írtuk, 162 millió forintért vásárolta meg a vevő az ingatlant, ám az érintett jelezte, hogy 163 millióért vette, miként azt is, hogy nem mélygarázst, hanem utcafronti kocsibeállót épít. Ugyancsak tudatta, hogy az árverés jogerős, a tulajdonjogát pedig szintén jogerősen bejegyezte az illetékes földhivatal. Az érintett az Ingatlan átalakítását és felújítását a kerületi szabályozási terveknek megfelelően, építési engedély birtokában és az utcaképnek megfelelő módon kezdte meg, melynek része egy utcafronti kocsibeálló – a cikkünk első verziójában jelzettel szemben nem mélygarázs – kialakítása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik