Közélet

Érvénytelen voksolásra buzdítanak civilek a homofób népszavazáson

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
A hazai jogvédő szervezetek egységfrontot alkotva kérik, ne szavazzunk érvényesen április 3-án.

Mint megírtuk, kedden bejelentette Áder János köztársasági elnök, hogy az országgyűlési választás mellett a kormány homofób népszavazását is 2022. április 3-án tartják. Erre reagálva közös közleményt adott ki több hazai jogvédő szervezet. Arra buzdítanak, hogy „a szexuális és nemi kisebbségeket kiközösítő népszavazáson” szavazzanak az emberek érvénytelenül, hogy „Magyarországon mindannyian biztonságban és egyenlőségben élhessünk”.

A népszavazást aljasnak írják le, mert azt sugallják a kérdések, „hogy a fiatalok sérülnek attól, hogy hallanak a szexuális és nemi kisebbségekről”, és persze az LMBTQI-emberek méltóságát is sérti az egész. Így folytatják:

A szóhasználat szándékosan manipulatív: a szülők gyermekük iránti természetes aggodalmát és védelmező szándékát akarja saját politikai céljaira használni. A Fidesz-KDNP kormány immár másodszorra építi a választási kampányát egy sérülékeny csoport ellen irányuló gyűlöletkeltésre.

Kurta gyakorlati útmutatót is nyújt a nyilatkozatot aláíró tíz szervezet: legegyszerűbben úgy szavazhatunk érvénytelenül, ha az igen és a nem helyét is beikszeljük. Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója így érvelt:

Érvénytelen kérdésekre érvénytelen választ kell adni. Minden érvénytelen szavazat segít abban, hogy a kormány kiközösítő népszavazása ne érje el az érvényességi küszöböt. Bizonyítsuk be újra, hogy a magyarok egy elfogadó társadalomban akarnak élni, utasítsuk el a kormány kirekesztő és gyűlöletkeltő politikáját.

Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője pedig így fogalmazott:

Mindannyiunknak van olyan ismerőse, aki szexuális vagy nemi kisebbségekhez tartozik: legyen ő az unokaöcsénk, nagynénénk, barátunk, kollégánk, tanárunk, vagy éppen a csapattársunk. Olyan társadalomban szeretnénk élni, ahol az ő biztonságuk is ugyanolyan fontos, ahol nem érheti atrocitás szeretteinket az utcán, a tömegközlekedésen vagy a munkahelyén.

Kapcsolódó
Elferdített tényekkel magyarázta a Fidesz, miért kell a homofób népszavazás
Angol, skót, svéd és spanyol példákat sorolt elrettentésül a Fidesz-frakcióvezető korábban. Csakhogy ezek zöme fals.

Előzményként leírja a közlemény, Varga Judit igazságügyi miniszter azért nyújtotta be az öt kérdésből álló népszavazási kezdeményezést tavaly július 21-én, mert az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a melegeket támadó homofób pedofiltörvény miatt. A közleményt az alábbi civil szervezetek írták alá:

  • Amnesty International Magyarország
  • Budapest Pride
  • Háttér Társaság
  • Labrisz Leszbikus Egyesület
  • Magyar Helsinki Bizottság
  • Magyar LMBT Szövetség
  • Prizma Transznemű Közösség
  • Szimpozion Egyesület
  • Szivárványcsaládokért Alapítvány
  • Társaság a Szabadságjogokért

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik