Közélet

Így mentettek elsüllyedt vitorlást a Balatonból

Fókusz / RTL Klub
Fókusz / RTL Klub
Hónapok óta csücsült a tó iszapos fenekén a vitorlás, több hajós dobta össze a pénzt a mentőakcióra.

Alsóörs partjainál egy elsüllyedt vitorlás kiemelésének kellett nekiállniuk a vízimentőknek január elején – erről készített hosszú riportot az RTL Klub Fókusz című magazinműsora. A keddi anyagban Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata vezetője elmondja, egyfelől a hideg víz, másfelől a felkavarodott iszap miatti alacsony látótávolság akadályozta a mentésben segédkező búvárok munkáját.

Márpedig a rejtélyes okból elsüllyedt vitorlást – aminek csak az árboca áll ki a vízből – még a jégpáncél kialakulása előtt ki akarták emelni. A művelet valóban nem sikerült egyszerűen, a hajótestet a hónapok alatt szépen belepte az iszap, a búvároknak ásni is kellett a tófenéken. Többórás küzdelem után sikerült a búvároknak kiszabadítani a hajótestet, majd rászerelni a ballonokat, amik levegővel feltöltve a felszínre emelték az elsüllyedt hajót. Abból kiszivattyúzták a vizet, majd partra vitték.

A Fókusz riportja szerint a hajó szennyezi a tavat, ezért kellett kiemelni. Tulajdonosának nem volt pénze erre, a vitorlázó közösség dobta össze rá a pénzt, ami több százezer forint. A riportban elhangzik, mintegy 8000 hajó van jelenleg a Balatonon, ami nem számít zsúfoltságnak, csak a kikötői kapacitás kevés, ezért parkoltatják sokan hajójukat a nyílt vízen, bóján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik