Belföld

Újabb óriáskikötő borzolja a kedélyeket a Balatonnál

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Másfél évtizedes leállás és hosszas pereskedés után valami megmozdulni látszik a Fonyód Yacht Klub környékén. A Népszava helyi forrásoktól úgy értesült, hogy a sokáig félkészen álló beruházás egy 2019-es engedélymódosításnak köszönhetően kapott új lendületet. A létesítmény tervezett bővítése után a kikötő befogadóképessége a jelenleginek több mint két és félszeresére, cirka 250 férőhelyesre nőne – írják. Ehhez azonban új móló építésére is szükség van.

A lap úgy tudja, a tulajdonos most egy 200-220 méteres mólószárat tervez építeni a Balatonra.

A nem hivatalos értesülést a lap ellenőrizni szerette volna, de sem az önkormányzattól, sem az illetékes kormányhivataloktól, de még a vízügyi hatóságtól sem kaptak érdemi tájékoztatást. A kikötőépítést célzó beruházást végül közvetve a katasztrófavédelemmel folytatott levelezésük erősítette meg. A lap megkereste a Fonyód Yacht Klubot, melynek részéről Mátyás László válaszolt, de ő utóbb állítólag hivatalos levélben tiltotta meg az általa elmondottak közzétételét.

A bővítés előtt álló kikötőnek otthont adó partszakasz helyi források szerint a kilencvenes évek második felében került a jelenlegi a tulajdonoshoz. A korábbi önkormányzati területen a rendszerváltás után egy vállalkozás kezdett kikötőépítésbe, ám az a cég felszámolás alá került. Ezután jelent meg a területen egy Balatonlelléről elszármazott ügyvéd, a kikötőből sokáig mégsem lett semmi. Az idén viszont újraindultak a munkálatok, tető került a sokáig félkészen álló, klubháznak nevezett épületre, az ősz végére pedig a nyílászárókat is beszerelték. A klubházban a jelek szerint a jövőben étterem, wellness-részleg, valamint több tucat szoba és apartman kap helyet.

A Fonyód Yacht Klub a városi strand és a Balatoni Hajózási Zrt. kikötője között félúton található.  Tulajdonosa az M&G Ingatlanközvetítő és Kezelő Kft. A Budapesten az Andrássy út 4. alatt bejegyzett cég tulajdonosa egy testvérpár, Mátyás Anna Julianna és Mátyás Dóra Berta, illetve a szintén az Andrássy úti címen szereplő Harkányi Palota Ingatlanfejlesztő- és hasznosító Kft., valamint a Európa-Ház Ingatlanberuházó és Vagyonkezelő Zrt. A Harkányi Palota Ingatlanfejlesztő is a két testvéré, akik az Európa-Ház Ingatlanberuházónak édesapjukkal, Mátyás László ügyvéddel együtt vezető tisztségviselőként igazgatósági tagjai. A lap azt írja, hogy ennek a cégnek a tulajdonosai nem ismertek, ám az szintén az Andrássy út 4. alá van bejelentve, ami a két lány és ügyvéd édesapjuk bejelentett lakcíme is egyben.

Mátyás László neve a kétezres évek terézvárosi önkormányzati ingatlaneladások kapcsán vált ismertté, annak idején a HVG oknyomozó riportjában úgy fogalmazott,

igen jó kapcsolatban van Fürst György gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterrel és Verók István polgármesterrel is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik