Közélet

Megszavazta a parlament a Médiatanács új fejét

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Az idő előtt váratlanul felálló Karas Mónikát Koltay András váltotta. 9 évig vezeti majd a szervezetet.

A kedden nagyüzemben dolgozó Országgyűlés egy fontos posztra is megszavazott ma valakit: 134 igen, 5 nem és 1 tartózkodó vokssal Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa elnökének – írja a Telex.

Sok bírálat érte a kormányt, mivel Koltay elődje, Karas Mónika mandátuma 2022 szeptemberében járt volna le, de ő bőven a választások előtt, idén októberben mondott le. Ezzel megteremtette a lehetőséget, hogy a választások előtt a kormánypártok új elnököt válasszanak kilenc évre, 2030-ig. A Médiahatóság és a Médiatanács évek óta a kormánypárti médiumoknak kedvező döntéseket hoz, az ellenzékieket jobban sújtja – emlékeztet a lap.

Kapcsolódó
Még a NER-en belül is pofátlanság, ami Karas Monikával történt
A médiahatóság távozó elnökének 61,6 millió forintjával nyit ma a Háromharmadban Bita Dániel, Pál Zsombor és Nagy József. A kamuvégkielégítésen és cikluson túlra bebetonozott Fidesz-kádereken túl szó esik a műsorban az ellenzék mögött föltűnő úgymond baloldali milliárdosok millióiról is.

Koltayról fontos tudni, hogy az NKE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára, több mint 250 tudományos publikáció áll mögötte már. A Telex cikke szerint a legfőbb kutatási területei a szólásszabadság, a médiajog és a személyiségi jogok kérdéseihez kapcsolódnak. Koltaynak nem idegen terep az NMHH, 2010-19 között a Médiatanács tagja volt.

Koltay megválasztásával egyetemben a Médiatanács tagjává választotta a parlament Bartóki-Gönczy Balázst is. Mindketten azonnal le is tették az esküt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik