Belföld

Kinevezték Karas Monika utódját a médiahatóság élére

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu
Kilenc évre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorára bízzák az NMHH-t.

Ahogy az várható volt, Koltay András jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, a Médiatanács korábbi tagja vezetheti Karas Monika lemondását követően a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot. Koltay péntek délelőtt vette át Áder János köztársasági elnöktől a kinevezését, megbízatása kilenc évre szól.

A 24.hu elsőként írta meg, hogy Karas kevesebb mint egy évvel megbízatása lejárta előtt mondott le hivataláról. Indoka az volt, hogy „új szakmai kihívásokat” keres. Megírtuk azt is, hogy összesen bruttó 61,6 millió forint lelépési pénz ütötte az egykor Simicska Lajos médiabirodalmának jogászaként dolgozó Karas markát, ennek egyik része végkielégítés, a másik pedig a rá vonatkozó – a médiaszektorra kiterjedő – elhelyezkedési tilalom miatti kártalanítás volt, dacára, hogy rögtön munkába is állt az Állami Számvevőszék alelnökeként.

Kapcsolódó
Végkielégítés és kártalanítás címén nettó 41 milliót kapott az NMHH lemondott elnöke
Karas Monika „új szakmai kihívásokat” keresett, amit az Állami Számvevőszéknél meg is talált, ahol havi bruttó 4,2 millió forintot keres már novembertől. Mégis 35 millió forinttal kártalanítják, amiért egy évig nem helyezkedhet el a médiában.

Karas lemondása megnyitotta az utat azelőtt, hogy a következő parlament helyett még a jelenlegi kormánytöbbség döntsön az utódlásról, kilenc évre bebetonozva az idén 40 milliárd forintos büdzsé felett rendelkező médiahatóság, valamint a médiaszolgáltatók működését ellenőrző és elvben a piaci koncentrációt megakadályozó Médiatanács új vezetőjét. Koltay András kinevezése több okból sem váratlan: 2019-ig a Médiatanács tagja volt, szakértőként szerepe volt már a jelenlegi médiatörvény megalkotásában is, a közmédia pedig már Karas lemondását követően belengette, hogy ő veszi majd át az NMHH irányítását.

A médiahatóság elnökét a miniszterelnök javaslatára nevezi ki az államfő, a kinevezéssel Koltay automatikusan a Médiatanács elnökjelöltjévé vált, e megbízatásáról a parlament szavaz majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik