Közélet koronavírus

Több mint 200 iskola van, ahol a koronavírus miatt el kellett rendelni intézkedést

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Emelkedik azoknak az oktatási intézményeknek a száma, ahol intézkedni kellett a koronavírusos megbetegedések miatt – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Népszavának küldött tájékoztatásából. A szaktárca adatai szerint jelenleg az iskolák két százalékát – jellemzően egy-egy osztályt – érinti tanügyi intézkedés, néhány hete ez a szám egy százalék körüli volt. A jelenlegi tanévben arra még nem volt példa, hogy egész iskolára kellett volna ilyen intézkedést elrendelni, idézi a lap a minisztériumot.

Ez a két százalék azt jelenti, hogy durván 270 iskolában lehet tanügyi intézkedés. Csak hát mivel nincs kötelező tesztelés, nincs érdemi kontaktkutatás, ezért ez a 270 helyen fennálló intézkedés aligha ad valós képet az iskolákat érintő koronavírus-helyzetről, idézi fel a lap pedagógus érdekvédelmi szervezetek észrevételeit.

„A kormányzat – úgy tűnik – egy szabályon viszont szigorított: az iskoláknak tanévkezdéskor kiküldött intézkedési tervben még az állt, hogy bárki (tanár, diák vagy más iskolai dolgozó), aki megkapta a védőoltást vagy az elmúlt hat hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen, nem minősül kontaktszemélynek és karanténkötelezettség sem vonatkozik rá. Ez viszont már nincs így”, az Emmi legalábbis azt közölte a lappal, hogy az igazolt fertőzöttekre „továbbra is” érvényes a tíz napos karantén, ez igaz az igazoltan fertőzött pedagógusokra és a diákokra is, akkor is, ha egyébként oltott valaki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik