Közélet

Három értékes ingatlant csapnának hozzá a Színművészeti vagyonához

Google Street View
Google Street View
A színészmúzeumot és a színháztörténeti múzeumot is megkapná az alaposan átalakított egyetem és alapítványa.

A kormányzati álláspont a kezdetektől az volt, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) jól fog járni az új működési struktúrával és vezetéssel, anyagilag biztos. Még ha a hallgatók egy jelentős része el is menekült az SZFE-ről az új, konzervatív vezetés miatt, az anyagi oldal úgy tűnik, valóban meglesz. A Napi.hu cikke szerint legalábbis most szavazhat a parlament Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvénycsomagjáról,

ami több értékes ingatlant adna át az SZFE-nek és a Színház- és Filmművészetért Alapítványnak.

Az SZFE-hez kerülhet „közfeladatai ellátásának elősegítése céljából” az eddig a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézményeként működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) a Krisztina körút 57. alatt. Az I. kerületi ingatlan az 1840-es években épült klasszicista tömb. Szintén az SZFE-é lesz várhatóan az OSZMI kiállítóhelye, a XII. kerület, Stromfeld Aurél út 16. szám alatti Bajor Gizi Színészmúzeum annak ingóságaival együtt, illetve a mellette lévő beépítetlen terület is.

A javaslat szerint az alapítvány és az egyetem eladhatja az OSZMI épületét és a múzeum melletti üres placcot, de a bevételt az „alaptevékenységét szolgáló infrastruktúra-fejlesztési célok megvalósítására köteles fordítani”, nem pedig működési költségekre.

A Napi.hu megjegyzi, az SZFE korábban megkapta az állami tulajdonú ingatlanokat, így a Szentkirályi utcai egyetemi épületet, a Vas utcai, egykori Ódry színpadnak is helyet adó ingatlant, egy Akácfa utcai kollégiumi ingatlant, valamint a Rákóczi úti, Uránia Nemzeti Filmszínháznak is otthont adó ingatlant.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik