Robert Wilson / Byrd Hoffman Water Mill Foundation
Kultúra

A Freeszfe-nek adja a Vidnyánszky-féle színházi fesztiválon keresett gázsija felét a világhírű rendező

Szeptember 17-én elkezdődött a Madách Nemzetközi Színházi Fesztivál, azaz a MITEM. A fesztiválról leginkább annak kapcsán hallhatott az olvasó, hogy ez volt az a rendezvény, amelyen több nemzetközi meghívott, köztük a Berliner Ensemble is lemondta a szereplést, így tiltakozva az SZFE modellváltása ellen, annak ugyanis, mint ismeretes, az a Vidnyánszky Attila a kulcsszereplője, aki a MITEM művészeti vezetői posztját is betölti.

A nyitónapon fontos premiert láthatott a MITEM közönsége, Robert Wilson Oedipus című előadását – a nemzetközi hírű színházi alkotó ugyanis nem mondta le előadása részvételét a fesztiválon, ugyanis, mint ügynöke a 24.hu-hoz eljuttatott levelében fogalmaz, a magyar közönség izolálását nem tartja megfelelő módszernek arra, hogy kifejezze kritikáját. Más módját választotta annak, hogy tiltakozzon az SZFE ügyében és kiálljon a Freeszfe mellett: MITEM-es gázsija felét a Freeszfe-nek adja.

Robert Wilson a döntésről szóló közleményét teljes terjedelmében közöljük:

Büszke vagyok, hogy bemutathatom az Oedipus című színházi előadásunkat Budapesten, és hogy megoszthatom ezt az élményt e gyönyörű város lakóival. Ugyanakkor az antik görög színház szellemében, mely az agorában, a város szociális, politikai és művészeti életének középpontjában gyökerezik, nem hagyhatom szó nélkül a teljes kontextust, melyben ez a fellépés helyet kapott.

 

Mélyen bánt és elszomorít látnom, ahogy a művészeti kifejezés és oktatás szabadságát Magyarországon megsérti a regnáló kormány. Az SZFE úgynevezett „modellváltása”, ami a tavalyi évben végbement, az egyetem autonómiája elleni antidemokratikus támadás volt. Az új vezetőséget, amelyet a kormány az intézmény élére ültetett, Vidnyánszky Attila vezeti, aki emellett a MITEM Fesztivál igazgatója, és az ország számos egyéb kulturális intézményének vezetője is.

 

Miközben boldog vagyok, hogy a munkámat láthatják a budapestiek, polgári kötelességemnek tartom, hogy kifejezzem: nem értek egyet a művészet és az oktatás függetlenségének és szabadságának kivéreztetésével, sem azzal, ha túl sok hatalom és befolyás koncentrálódik kevesek kezében. Így ezennel felajánlom a MITEM Fesztiválon keresett tiszteletdíjam felét a Freeszfe kezdeményezésnek, mely folytatja a független oktatási munkát a jelenlegi kormány támogatása, vagy elismerése nélkül. Mi több, a következő hetekben csatlakozom a párbeszédhez a Freeszfe hallgatóival. Őszintén remélem, hogy a Freeszfe továbbra is támogatásokat kap majd a világ minden részéről, és hogy hamarosan hivatalos egyetemként ismeri majd el a magyar kormány.

Robert Wilson orvosai tanácsára nem vett részt személyesen a budapesti fesztiválon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!