Kultúra

Megalázó rendőrségi ügye és az SZFE miatt Szász János elhagyja az országot

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

Egy nappal azelőtt készített interjút Szász Jánossal Veiszer Alinda, hogy a rendező az Egyesült Államokba költözött volna. Mint mondja, nincs határozott elképzelése arról, min fog dolgozni majd, munkát keresni megy – igaz, korábban egy ideig már élt Amerikában.

Az interjúban, amit Veiszer fizetős csatornáján lehet megnézni, a Telex szemléje szerint Szász hosszan beszél arról a két dologról, ami miatt családjával a külföldre költözés miatt döntöttek. Ezek egyike a rendező rendőrségi ügye: februárban házkutatást tartottak nála, a rendőrök számítástechnikai eszközöket foglaltak le, miután Szász jogi vitába keveredett a bangladesi orvoscsoportról készített dokumentumfilmje miatt.

Kapcsolódó
Szász János: Tudom, hogy ki áll a házkutatás mögött
A filmrendező arról beszélt, fiának éppen online matematika órája volt, amikor a rendőrök kikapták a kezéből a laptopot.

„Ebben megbocsáthatatlan dolgok vannak. Nem is az engem és a feleségemet ért inzultusról beszélek, nem is arról, hogy mindketten 40 fokos lázasak, covidosok voltunk. Hanem arról, hogy van egy 8 éves gyerekem, van egy 15 éves gyerekem, és azt a képet, amikor pisztollyal felmennek a két gyerekemhez a hátam mögött megbeszélni, hogy az apádnak hol vannak az eszközei, és azt a képet, amikor a kisebbik fiam az üvegajtó mögött nézi, hogy mi történik a szüleivel, azt én nem felejtem el” – mondja a rendező.

A gyerekeimben olyan nyomot hagytak, amit nem tudok elmondani, és nem elfelejthető. Ahogy néztem a kisfiamat az üveg mögött, ott megfogalmazódott bennem, hogy én itt nem vagyok a helyemen, ha ez megtörténhet velem

– indokolja, miért érett meg benne a döntés a költözésről. Ehhez hozzájárult az SZFE ügye is, sőt szerinte a kettő össze is kapcsolódik: utal rá, hogy ha nem áll ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem erőszakos modellváltása ellen, a rendőrségi ügye sem fajul „végtelenül megalázó, megleckéztető és megfélemlítő” eljárássá.

Végignéztem azt a honfoglalást, amiben a honfoglalók ugyanezeken az egyetemi helyeken tanultak, és minden nosztalgia nélkül döntötték le, taposták el ezt az egyetemet

– mondja az SZFE átszervezéséről, ami után nem vállalta, hogy tovább tanítja másodéves osztályát. „A vasfüggöny lement a lelkemben” – foglalja össze, mit érez a vele történtek miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik