Közélet

Tarlós: A fogcsikorgató hatalomvágy az ellenzék közös nevezője

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A volt főpolgármester kiosztotta a városvezetést és az ellenzéki pártokat is egy interjúban. Szóba kerültek a fővárosi beruházások, az állítólag üresen kongó városi kassza, a 14 éven aluliak ingyenutazása s persze az ellenzéki összefogás is.

Alákérdezős interjút készített a Demokrata Tarlós István egykori főpolgármesterrel, aki 2019-ben szenvedett vereséget az összellenzéki jelölt Karácsony Gergellyel. Az interjú elején rögtön utódját veszi elé – neve említése nélkül –, hogy mennyire rosszul menedzseli a Lánchíd, a rakpart, a Blaha Lujza tér felújítását, viszont vannak projektek, amikbe bele se vágott. Szóba kerül az is, Karácsony megvétózhatja-e az atlétikai vb-t, ki is jelenti:

A kormány egyelőre nem sértette meg a fővárossal kötött megállapodását, nem mondta azt, hogy nem épül meg a diákváros.

Tarlósnál rákérdeznek, az ellenzéki pártok miért is támadják a fővárosi vagyon elherdálásával, mire a volt főpolgármester elmondja, az ő idején oldottak meg olyan korábbi ügyeket, mint a Fővárosi Vízműveké, a 4-es metróé.

Felmerült a főváros korábbi plakátkampánya arról, hogy alig van már pénz a kasszában, alapvető szolgáltatások állhatnak le. Tarlós erre azt reagálta, benne van a pakliban, hogy „valamely politikai közösség az ezzel való manipulációval politikai feszültséget generáljon akár a fennálló hatalommal szemben”. De furcsállja, hogy egy ideje nincs szó Budapest működésképtelenségéről. Szerinte 2019-ben 200 milliárd forintnyi forrást hagytak Karácsonyékra, és ez nem mind volt kötelezettséggel lefedve.

Felteszi a kérdést, ha annyira rossz a főváros helyzete, hogyan tudják kigazdálkodni a 14 év alattiak ingyen tömegközlekedését, ami milliárdos tétel?

Szóba kerül az ellenzéki előválasztás is, amiről Tarlós azt mondja, színjáték a pártok összefogása, hisz „ezeknek a pártoknak a többsége nehezen összeilleszthető elképzeléseket képvisel, és más az ideológiai alapjuk is”. Ő meg 2019 óta amúgy is fenntartásokkal kezeli a közvélemény-kutatásokat (akkor szoros győzelmét jósolták, végül alulmaradt). Hozzáteszi:

A bevándorlásra, a nemzetállam értelmezésére, a családpolitikára, a családmodellre és a kultúrára. A fogcsikorgató hatalomvágy az egyetlen közös nevezőjük. Isten ments alábecsülni őket. Demokratikusnak nevezik magukat, de az ő demokráciaértelmezésük engem a nagy elődök népi demokráciájára emlékeztet.

Az interjú végén Tarlós még a hataloméhes ellenzékről beszél, majd megrója Karácsonyt, aki szabad újságírókat akar, de felmerül a kérdés:

Látta már valaki, hogy szabadon kérdezhetik őt?

(via Telex)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik