Közélet

Republikon: Csökkent a Fidesz, nőtt az ellenzék tábora

A DK és a Jobbik a két legerősebb ellenzéki párt, a bizonytalanok pedig egyre kevesebben vannak. A kutatás szerint jót tesz a politikai aktivitásnak az előválasztás.

Szinte hibahatáron belüli pártnépszerűségi mozgásokat érzékelt a Republikon legfrissebb kutatása, amit a Telex közölt először. Kissé visszaesett a Fidesz lendülete, a kormánypárt a teljes népesség körében 1 százalékkal lejjebb áll, mint egy hónapja, ellenben e téren ugyanennyivel erősebb lett a Demokratikus Koalíció (DK) és a Jobbik (a DK így 13, a Jobbik 12 százalékon áll).

A teljes népességen belül még mindig a Momentum változatlanul 6 százalékon áll, míg az MSZP támogatottsága 6-ról 5 százalékra esett. A Lehet Más a Politika (LMP) kicsit erősödve 2 százalékon áll, a A Párbeszéd, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és a Mi Hazánk 1-1 százalékon van. Eközben a bizonytalanok száma egész kevés, mindössze 24 százalék.

Ha őket kicsukjuk a felmérésből, és csak a pártválasztókra koncentrálunk, akkor a Fidesz visszaesése szembetűnőbb, 3 százalékot vesztettek egy hónap alatt (48-ról 45 százalékra zsugorodott a tábor).

A DK és a Jobbik is 1-1 százalékot combosodott, előbb 17, utóbbi 15 százalékon áll most. A Momentum változatlanul 8 százalékot kapna, az MSZP 8-ról 7 százalékra esett. A Párbeszéd 2, a Mi Hazánk 1 százalékon áll, ők nem változtak. Ellenben az LMP 1-ről feljött 3 százalékra, a kétfarkúak pedig 2-ről 1 százalékra estek.

A Republikon elemezgette is a számokat. Szerintük kampányüzemmódra kapcsolt az ország, részben az ellenzéki előválasztás miatt. Épp ezért emelkedtek az ellenzéki pártok népszerűségi mutatói, valamint csökkent a bizonytalanok száma. Erősödött az ellenzéki összefogás is, a teljes népesség körében 39:34 százalékos arányban vezetnek a Fidesszel szemben, a pártválasztók körében ez még markánsabb: 52-45 százalék az ellenzék javára. Mindez trendeket is jelez, ugyanis az előző hónapokban már megfigyelhető volt mind a bizonytalanok számának csökkenése, mind az ellenzék erősödése.

Made with Flourish

Made with Flourish

Módszertan

A Republikon legfrissebb pártpreferencia-kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével készült augusztus 23–26. között. A felmérés nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára, a hibahatár ±3,2%.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik