Belföld

Republikon: A Momentum szavazói között a legnagyobb a fiatalok és a diplomások aránya

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Republikon Intézet elemzésében azt térképezte fel, hogy a változó ideológiai térben hogyan kapcsolódik össze a választópolgárok világnézete, társadalmi helyzete és pártpreferenciája, valamint, hogy az ellenzéki összefogás mennyire fedi le a társadalom demográfiai összetételét.

Eszerint a Fidesz-KDNP választói között nagyjából arányosan oszlanak el a különböző korosztályokba tartozó szavazók.

A kormánypártok szavazóinak kétharmada vidéki városokban vagy községekben él, a szavazók közel fele rendelkezik érettségivel, és 17 százaléknak van diplomája.

A párt szavazótáborában a három legelterjedtebb nézet az erős nemzeti érzés (26 százalék), a rend és stabilitás igénye (21 százalék), illetve a konzervatív szemlélet (18 százalék).

Közleményük szerint a DK tipikus baloldali gyűjtőpártként működik, szavazóinak körében a szocialista világnézet a legelterjedtebb (23 százalék), amit a szociáldemokrata és liberális világnézet követ. A DK szavazónak körében a zöld, környezetvédő világnézet nem hangsúlyos. A DK szavazók háromnegyede 40 év fölötti, korban és iskolázottságban meglehetősen arányosan oszlik meg a párt szavazói tábora.

A Jobbik táborának több mint fele 40 év alatti, és közel háromnegyedük (73 százalék) vidéki városban vagy községben él. A párt szavazóinak fele rendelkezik érettségivel vagy diplomával. A válaszadók által említett világnézetek sokféleségéből látszik a párt arculatának változása, azonban még mindig a nemzeti érzés, valamint a rend és stabilitás hívei állnak az első két helyen. A Republikon Intézet szerint abból, hogy a liberális világnézet a harmadik helyen áll, a párt centrum felé húzódása látszik. Hozzáteszik: különösen figyelemre méltó, hogy a Jobbik szavazói között magasabb a liberálisok aránya, mint az LMP, az MSZP vagy a DK szavazói között.

Az MSZP szavazóinak mindössze 12 százaléka 40 év alatti, több mint fele pedig 60 évnél idősebb. A párt szavazóinak 39 százaléka érettségizett, és 41 százalékuk Budapesten vagy megyei jogú városban él. A párt választóinak 42 százaléka önmagát szocialistának vallja, ez messze a legmagasabb érték ebben a körben. Másodikként szociáldemokratának vallották magukat, és 17 százalékuk választotta a rendet és stabilitást.

A Momentumnál a fiatalok, a Párbeszédnél a 40-60 közöttiek aránya a legnagyobb

A Momentum szavazói között a legmagasabb a fiatalok aránya, a párt szavazóinak 51 százaléka 40 év alatti. Itt a legmagasabb a diplomások aránya, 28 százalék. A tábor 27 százaléka Budapesten, 44 százaléka vidéki városokban lakik. A Momentum szavazók 36 százaléka vallotta magát liberálisnak. Hozzáteszik: viszonylag magas (13 százalék) azoknak az aránya, akik elsőként a nemzeti érzést jelölték meg.

A Párbeszéd szavazói körében a liberális (36 százalék), a zöld, környezetvédő (20 százalék) és a szocialista gondolkodás (16 százalék) a leggyakoribb. A Párbeszéd táborának 52 százalékát teszik ki a 40-60 év közöttiek, ez a legmagasabb arány a pártok között. A Párbeszéd szavazóinak csaknem kétharmada rendelkezik érettségivel.

Az LMP szavazók körében a legmagasabb a budapestiek aránya, 34 százalék. A támogatók 51 százalékának van érettségije vagy diplomája, és bár viszonylag arányos a tábor korosztályos eloszlása, a legnagyobb csoport 40 év alattiaké. A párt szavazói között a legfontosabb érték a környezetvédelem, ezt 22 százalék választotta, ugyanakkor a rend és stabilitás is megjelenik az LMP szavazók fontos értékei között.

A bizonytalanok körében a három legelterjedtebb nézet a rend és stabilitás, a környezetvédelem és a liberális látásmód. Ebben a csoportban a többség 40 év alatti és a vidéken élő.

A kutatás nem, kor, településtípus, végzettség szerint az ország felnőtt lakosságára reprezentatív, 5000 fős minta alapján, személyes megkérdezéssel készült 2021. január 8. és február 4. között. A felmérést a Závecz Research készítette. A teljes kutatást itt olvashatja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik