Belföld

IDEA Intézet: megállt a Jobbik előretörése

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Az IDEA Intézet mérése szerint, 2021. július végén, augusztus elején a hat együttműködő ellenzéki párt (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, LMP és Párbeszéd) közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt. Az ellenzék 38, a kormánypárt 37 százalékon áll.

Made with Flourish

Az elmúlt hónaphoz képest mindkét tömb támogatottsága jelentéktelen arányban, 1 százalékponttal növekedett. Ez úgy következett be, hogy két százalékponttal csökkent az ismeretlen preferenciájúak, azaz a pártpreferenciájukban bizonytalanok, vagy azt titkolók aránya (19-ről 17 százalékra).

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében immár második egymást követő felvétel során vezet a Fidesz–KDNP. Támogatottsága 1 százalékponttal (48 százalékra) emelkedett, miközben az ellenzéki listára 1 százalékponttal kevesebben (44 százaléknyian) szavaznának, mint egy hónappal korábban.

Made with Flourish

A kormányzópárt esetében 48 százalékpontos listatámogatást még nem mért az IDEA Intézet 2021. januárja óta.
A választáson biztosan résztvevő preferenciával rendelkezők körében a parlamenten kívüli kisebb pártok együttes támogatottsága változatlanul 8 százalék.

Az egyes pártok támogatottságában szinte csak egy figyelemre méltó változást érzékelt a nyári kutatás. A tavaszi hónapokban azt tapasztalták, hogy a Jobbik választottsága a teljes, választókorú népességben, hónapról hónapra (igaz, 1-1 százalékponttal) folyamatosan növekszik. Az IDEA Intézet mérései szerint a Jobbik májusban állt a támogatottsági maximumán (12 százalék), egy hónappal később megállt a növekedés, majd 2021 júliusára visszafordulás regisztrálható.

A Jobbik 2021. július végén ugyanis önállóan 9 százalékot kapna a teljes népességen belül, ami az előző hónaphoz képest 2, a csúcstámogatottsághoz képest 3 százalékpontos apadás. Ezzel a Jobbik a 2021 elején mért támogatottságára csúszott vissza.

A változás következtében a nyár derekán a Demokratikus Koalíció a legtámogatottabb ellenzéki párt (11 százalék), majd a Jobbik és a Momentum következik.

Az MSZP önállóan, a teljes népességet tekintve nem, de a biztos szavazó pártot választóknál újra elérte a parlamenti bejutás küszöbértékét. A teljes népességen belül a Párbeszéd, valamint az LMP támogatottsága nem változott.

Az ellenzéki pártok mechanikusan összeadott össztámogatottsága 33 százalék a teljes választókorú népesség szegmensében, vagyis teljesen megegyezik a Fidesz−KDNP-jével, amelynek támogatottsága jelentéktelen módon, 1 százalékponttal emelkedett.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 3−3 százalékot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a teljes választókorú népesség csoportját vizsgálva.

Az ismeretlen preferenciájúak aránya 28 százalék.

A biztos szavazó pártot választók esetében szintén a DK vezet a Jobbik előtt, úgy, hogy az előbbi támogatottsága 1 százalékponttal növekedett, a Jobbiké pedig – hasonlóan a teljes népességhez – két százalékponttal csökkent. Így a két párt támogatottsága közötti különbség 3 százalékpont a Demokratikus Koalíció „javára”, úgy, hogy az előző hónapban még döntetlenre állt az ellenzéki táboron belüli küzdelem. A legszűkebb, de leaktívabb választói szegmensben, vagyis a választáson biztosan szavazó pártot választók körében a Momentum és az MSZP támogatottsága is 1-1 százalékponttal növekedett.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2021. július 22. – augusztus 1. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik