Közélet

Pegasus-népszavazást kezdeményez a Momentum

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A kezdeményezés a mostani esetet vizsgálná ki, illetve bírói engedélyhez kötné a lehallgatásokat.

Nagy botrányt okozott pár hete, hogy kiderült egy nemzetközi újságírói oknyomozás keretében, hogy több nemzeti kormány egy izraeli fejlesztésű, szuperhatékony szoftverrel figyelte meg saját polgárait (újságírókat, civileket, aktivistákat, politikusokat) és más országok fontos embereit. A magyar kormány is így tett, okostelefonok alapos átvizsgálása után kiderült, itthon is újságírókat, üzletembereket figyeltek meg többek közt.

A kormányzó Fidesz igyekszik elkenni a botrányt, az ellenzék pedig a közbeszédben tartani, erre a vonatra szállt fel az ellenzéki Momentum Mozgalom is. Csütörtökön közölte a párt, népszavazást kezdeményez a Pegasus-ügyről. Mindezt Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja és hegyvidéki képviselőjelöltje, valamint Tompos Márton, a Momentum szóvivője és teréz- és erzsébetvárosi képviselőjelöltje jelentették be egy sajtótájékoztatón. Tompos így érvelt:

Az elmúlt évtizedek egyik legkomolyabb politikai botránya ez. Sajnos nem ez az egyetlen ilyen lehallgatási botrány. Már korábban is, közvetlen a Pegasus-botrány előtt, 2018-ban és 2015-ben is próbáltak már lejáratni civileket a kormányhoz közeli szervezetek. Az elmúlt években ez egy tendencia, hogy a kormány ilyen szoftvereket vásárol. Most azonban közpénzen vásárolt szoftvereket használnak a saját politikai céljuk érdekében. Ez botrányos és egy jogállamban le kellene mondania a kormánynak – azonban tudjuk, hogy sajnos nem egy jogállamban élünk.

Hajnal pedig a következőket mondotta:

Az emberek magánéletébe tiport bele a kormány. Amikor a hatalom ezt teszi, akkor ezt csak a közös népakarat tudja megfékezni. Éppen ezért a Momentum öt kérdést nyújt be a Nemzeti Választási Hivatalhoz. Ezek a kérdések arra irányulnak, hogy hogyan lehetne szigorítani a jelenlegi eljárásrendet. Varga Judit [igazságügyi miniszter – a szerk.] azért mondhatja azt, hogy ő mindent a szabáyloknak megfelelően csinált, mert Magyarországon a leglazább a szabályozás. Ezek a szabályok rosszak. Mi például független bírói szervezetek kezébe adnánk az engedélyezés jogát.

A Momentum öt népszavazási kérdése az alábbi:

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a titkos információgyűjtést kizárólag bírói engedélyezéssel végezhessék?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági titkos információgyűjtés csak célhoz kötötten és részletes törvényi feltételek fennállása esetén valósulhasson meg?
  3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a titkos információgyűjtés közben a gyónási titok, a védői titok és az emberi méltóság ne sérülhessen?
  4. Egyetért-e Ön azzal, ha a nemzetbiztonsági szolgálat a kivételes esetben már megkezdett titkos információgyűjtésre vonatkozó utólagos bírói engedélyt nem kapja meg, az érintett személyt automatikusan értesíteni kelljen a jogosulatlan megfigyelés tényéről?
  5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés kötelezze a nemzetbiztonsággal foglalkozó állandó bizottságát a „Pegasus lehallgatási botrány” kivizsgálására és kötelezze az igazságügyért felelős miniszter nemzetbiztonsági feladatok ellátása során végzett engedélyezési tevékenységével kapcsolatos jelentéstételre?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik