Nagyvilág

A WhatsApp vezére szerint a szövetséges kormányok tagjai is lehallgatási célpontok lehettek

Az amerikai szövetségi rendszerbe tartozó országok vezetői is célpontjai voltak az NSO kémszoftvereinek

– állítja a WhatsApp vezérigazgatója. Will Cathcart szerint 1400 WhatsApp-felhasználó kormányzati tisztviselőt támadhattak meg 2019-ben.

Cathcart elmondta: párhuzamot lát a 2019-es WhatsApp-felhasználók elleni támadás és a Pegasus körül most hatalmas botrányt kirobbantó adatok között.

A brit Guardian arról ír, hogy a WhatsApp-főnök szerint magas rangú kormánytisztviselők  és más nemzetbiztonsági szempontból fontos személyek telefonjait próbálták megfertőzni az üzenetküldő applikáción keresztül.

A Forbidden Stories nevű nonprofit szervezet által megszerzett listán legalább ötvenezer olyan telefonszám volt, melyek a Pegasus potenciális megfigyelési célpontjai lehettek. Az, hogy egy telefonszám szerepel a listán viszont nem jelenti azt, hogy meg is figyelték, vagy egyáltalán megpróbálták telepíteni a készülékre a kémszoftvert. De a Forbidden Stories az Amnesty International Security Labjával összefogva 67, a listán szereplő telefont is auditált, melyek közül 37-en találták meg a Pegasus nyomait – köztük két magyar újságíróén, Panyi Szabolcs és Szabó András telefonján.

A beszámolók egyeznek azzal, amit mi magunk is tapasztaltunk az alatt a két évvel ezelőtti támadás alatt, amit végül sikerült kivédtünk

– mondta Cathcart. A cégvezető arról is beszámolt, hogy a 2019-es támadás során, amikor 1400 felhasználójuk telefonjára próbálták meg telepíteni a Pegasust, a célpontok között újságírók, emberi jogi aktivisták is voltak, olyanok, „akiket semmilyen formában nem kéne lehallgatni”.

A WhatsApp-igazgató szerint az újabb botrány figyelmeztetés az internet biztonságával kapcsoaltban, „a mobiltelefonok vagy mindenki számára biztonságosak, vagy senki számára sem azok”.

A cég a 2019-es támadás miatt amúgy pert is indított az NSO Group ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik