Közélet

Az adatvédelmi hatóság vizsgálatot indított a Pegasus-üggyel kapcsolatban

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) hivatalból vizsgálatot indított a Pegasus-kémbotránnyal kapcsolatban – közölték csütörtökön este. Az eljárás a sajtóban megjelent hírekkel összefüggésben indult, amelyek szerint egy nemzetközi oknyomozás révén kiderült, hogy számos országban telepítették meghatározott célszemélyek telefonjára az izraeli NSO által kifejlesztett kémprogramot, a Pegasust.

A NAIH az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) 51/A. § (1) bekezdése alapján indította el a vizsgálatot és az üggyel kapcsolatban az eljárás végéig egyéb információt nem fognak közölni.

A Magyar Hang július 20-án írt arról, hogy mivel Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke éppen a nyári szabadságát tölti, hiába érkezett több beadvány is a Pegasusszal kapcsolatban, csak augusztus 3-án fog dönteni egy esetleges vizsgálat megindításáról. A vizsgálat lefolytatására 60 napja van a NAIH-nak, míg ha hatósági eljárás indul, arra 150 napja. Utóbbi határideje egyszer 150 nappal meghosszabbítható.

Magyarországon a Pegasus célszemélyei között újságírók, ügyvédek, Gödöllő polgármestere, valamint a 24.hu-t kiadó Central Médiacsoport tulajdonosa is ott volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik