Belföld

Szabadságon van Péterfalvi Attila, ezért egyelőre nem vizsgálja a Pegasus-ügyet

Ha indul is vizsgálat, lehet, hogy csak a 2022-es választás után tudjuk meg az eredményét.

A Magyar Hang értesülései szerint Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke éppen a nyári szabadságát tölti, ezért hiába érkezett több beadvány is a Pegasus-üggyel kapcsolatban, majd csak augusztus 3-án dönt egy esetleges vizsgálat megindításáról.

Vasárnap és hétfőn egy nemzetközi oknyomozás révén derült ki, hogy számos országban telepítették meghatározott célszemélyek telefonjára az izraeli NSO által kifejlesztett kémprogramot, a Pegasust. Magyarországon a célszemélyek között újságírók, ügyvédek, Gödöllő polgármestere, valamint a 24.hu-t kiadó Central Médiacsoport tulajdonosa is ott volt. A szoftverfejlesztő egy volt munkatársa azt mondta a Washington Postnak, hogy a magyar kormány is vett Pegasust.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke azt mondta a lapnak a lehallgatási botrányról, hogy a mostani hírek titkos információgyűjtésre utalnak, ezt a szakszolgálat végezheti igazságügyi miniszteri vagy bírói engedély alapján. Ha lesz vizsgálat, akkor biztosan meg tudják majd állapítani, hogy kaptak-e a szakszolgálatok felhatalmazást.

A Magyar Hang azt írja, hogy ha Péterfalvi vizsgálatot indít, akkor annak lefolytatására 60 napjuk lesz, míg ha hatósági eljárást, akkor 150 napjuk. Utóbbi határideje egyszer 150 nappal meghosszabbítható, így előfordulhat, hogy ha indul is vizsgálat, annak az eredményét majd csak a választás után ismerhetjük meg – jegyzi meg a cikk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik