Közélet

Direkt36: Csikász Brigitta újságírót is megfigyelték a Pegasusszal

Több mint hét hónapon keresztül, 2019 áprilisától az év novemberéig figyelték meg a Pegasus kémszoftverrel Csikász Brigitta újságírót – írja a Direkt36 legfrissebb cikkében. Mint megjegyzik, Csikász az egyik legtapasztaltabb bűnügyi újságíró Magyarországon, és korrupciós ügyekkel is foglalkozik.

Az újságíró telefonszáma felbukkant azon a kiszivárgott listán, amely a kémszoftvert kifejlesztő NSO nevű izraeli cég bizonyos ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza. Ez ugyan még nem bizonyítja, hogy fel is törték a telefonját, ám a készüléket az Amnesty International nemzetközi biztonsági stábjának segítségével meg is vizsgáltatták, és beigazolódott a gyanú.

A technikai vizsgálat kimutatta, hogy a kérdéses időszakban, amikor Csikász az Átlátszó tényfeltáró portál munkatársa volt, többször is feltörték a telefonját a Pegasusszal. (Az újságíró azóta már a Blikk munkatársa.) Az elemzésből az is kiderült, hogy Csikász és Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója telefonjának megfigyelése egy nap különbséggel kezdődött.

A feltörés módja is hasonlónak tűnik. Mint írják, a Pegasus gyakran az iPhone üzenetküldő applikációján, az iMessage-en keresztül fertőzi meg a telefonokat, méghozzá úgy, hogy a telefon használója számára észrevehetetlen módon üzeneteket küld a készülékre. Az Átlátszó volt újságírójának esetében előfordult, hogy egy alkalommal ugyanarról, a Pegasushoz kötődő iMessage-fiókról indítottak támadást a készüléke ellen, amelyről Panyi Szabolcs, illetve a Direkt36 másik újságírója, Szabó András telefonját is feltörték.

A Direkt36 cikkében nem mondják ki egyértelműen, hogy mi lehetett a megfigyelés célja, de három lehetőséget is lebegtetnek:

  1. 2019 áprilisa és 2019 novembere között Csikásznak egyetlen nagyobb projektje volt az Átlátszónál, egy 12-13 részes cikksorozat, amely az európai uniós pénzekkel kapcsolatos, visszaélésgyanús ügyeket mutatott be. A Direkt36 cikke szerint ezek olyan ügyek voltak, amelyekben többek között Rogán Antallal kapcsolatban álló személyek, valamint Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosának érintettsége is előkerült.
  2. Az újságíró ugyanakkor összevetette a telefonjának technikai elemzésében szereplő dátumokat a naptárával, és más egybeeséseket is talált. Három alkalommal olyan napon törték fel a készüléket, amikor egy, a magánnyomozók tevékenységéről szóló cikk elkészítéséhez voltak találkozói. A megjelent cikk végül arról szólt, hogy a magánnyomozók hogyan gyűjthetnek vagy nem gyűjthetnek titokban információkat.
  3. Csikász szerint azonban lehet, hogy nem is konkrét témához kapcsolódik a megfigyelés, hanem csak a kapcsolati hálójáról akartak információkat szerezni. 2010-ben ugyanis már kapott egy olyan figyelmeztetést, hogy lehallgatják a telefonját. Az évek során aztán szaporodtak az ilyen figyelmeztetések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik