Közélet

Alkotmánybírósághoz fordul a Mi Hazánk az orvosok és ápolók kötelező oltása miatt

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Tömeges beadványokkal rohanná le az Ab-t a szélsőjobbos párt. Szerintük alkotmányt sért a kötelező oltás ugyanúgy, ahogy az oltási igazolvány is.

Miközben tavasszal az volt a kormányzat mantrája, hogy az összefogó ellenzéki pártok oltásellenesek, a szélsőjobbos Mi Hazánkat nem érte még ez a vád. Ugyan a párt nem terjeszt blődliket a koronavírus elleni oltásokról, de beállt abba a sodorba, miszerint a kötelező oltást megtagadók, nem felvevők aránytalan hátrányt szenvednek el sok téren. Most, hogy egy kormányrendelet kötelezővé tette az oltást az egészségügyben dolgozóknak, a Mi Hazánk ismét akcióba lendült:

Tömeges alkotmányjogi panasz benyújtását szervezik, közzétéve a párt jogi kabinetjének beadványmintáját az egészségügyi dolgozók számára.

A párt szerint „elfogadhatatlan, hogy bizonyos munkahelyeken kötelező lesz az oltás, inkább az oltások valódi következményeiről kellene beszélni”. Szerintük mindenki maga dönthesse el, oltat-e vagy sem, „de bármilyen erőltetés vagy diszkrimináció elfogadhatatlan”. Szerintük így is hosszúak a várólisták, kevesen dolgoznak az egészségügyben, ez a kötelező oltás azonban csak fokozná a szakmát elhagyók számát, a külföldre vándorlást.

A Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke által szignózott közlemény felidézi, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) júliusban közölte, megkezdi a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos alkotmányjogi panaszok érdemi vizsgálatát, pont a tömeges beadványok miatt. A tömegességben szerepe lehetett a Mi Hazánknak, a párt május 1-én szintén közzétett egy letölthető beadványmintát, ami a védettségi igazolvánnyal elégedetlenek számára jelentett segítséget. Az Ab döntése nyár végén várható a párt szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik