Közélet

Meghalt Furkó Kálmán, a magyar szamuráj

Honvédelmi Minisztérium / Facebook
Honvédelmi Minisztérium / Facebook
A honvédség legendás kiképzőtisztje, a kyokushin mestere 74 éves korában hunyt el.

A Honvédelmi Minisztérium hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy meghalt Furkó Kálmán ezredes, aki 1972-ben ismerkedett meg a kyokushinnal, egyike volt azoknak, akik ezt az irányzatot  meghonosították Magyarországon, a katonai kiképzésben is.

Furkó Kálmán Nyírbátorban született 1947. január másodikán. Középiskolás korában még az atlétika érdekelte, súlylökőként, kalapácsvetőként ért el eredményeket. Érettségi után egy évig a MÁV-nál dolgozott, majd felvették a TF-re és Egerbe, a felderítőkhöz vonultatták be katonának, írta korábban a karate.hu.

Főiskolásként kötött szorosabb ismeretséget a cselgánccsal, majd a karatéval. A judo- és karateedzéseken tapasztaltak alapján tett szert olyan komplex szemléletre, ami hiánypótló volt akkor a sorkatonai kiképzésben. A honvédelem.hu felidézte, hogy Szolnokon felderítő katonák ezreit tanította önvédelemre, évtizedeken át az ő szellemisége dominálta a közelharc-kiképzést, a jelenlegi rendszer is sokban merít örökségéből.

A katonai kiképzés mellett Furkó Kálmán válogatott versenyzők egész sorát nevelte, a legendás kiképző több évtizedig tartó katonai szolgálatát 2001-ben, az akkori Bercsényi László felderítő-zászlóalj parancsnokhelyetteseként fejezte be. Sokáig a Magyar Kyokushin Karate Szervezet elnöke, számos sport és állami kitüntetés birtokosa volt.

Négy éve, a világon negyedikként, lett nyolc danos karatemester Furkó Kálmán, akinek pályafutásáról 2007-ben  filmet készítettek „A magyar szamuráj” címmel.

Kapcsolódó
Magyar a világ negyedik nyolcadik danos karatemestere
A világon negyedikként kapta meg a nyolcadik dan-fokozatot Furkó Kálmán magyar karatemester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik