Kaufmann Balázs / 24.hu
Közélet

Strasbourgi bíróság: jogsértő a menekültek visszakényszerítése

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a rendőrség 72 ezer jogsértést követett el.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy döntött, a menekültek mindenféle eljárás, azonosítás, dokumentáció nélkül történő visszakényszerítése Szerbiába sérti a kollektív kiutasítás tilalmát. A Magyar Helsinki Bizottság szerint precedens értékű az ítélet, amit  Strasbourgban pakisztáni ügyfelük perében hoztak.

Khurram Shahzad 2016 augusztusában lépte át a magyar határt és ahogy  lehetősége volt rá, rögtön menedéket kért angolul. Az egy hónappal korábban bevezetett új szabályok szerint a rendőrség nem regisztrálta menedékkérelmét, furgonban elvitték a határkerítéshez és átparancsolták Szerbiába, amiről videót is készítettek.

A Magyar Helsinki Bizottság azért vitte az ügyet Strasbourgba, mert az eljárással szemben Magyarországon nincs jogorvoslat.

Azt kérte a bíróságtól, mondja ki, hogy a visszakényszerítéssel Magyarország megsérti a kollektív kiutasítás tilalmát.

Khurram Shahzad volt az első olyan menedékkérő, aki úgy döntött, hogy nem hagyja annyiban az ellene elkövetett jogsértéseket. Mi pedig 5 éve vele együtt küzdünk azért, hogy az őt ért igazságtalanság kimondassék. Ez a mai ítélettel részben megtörtént.

Ezt mondta Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje. A védencét ért súlyos bántalmazás elégtelen magyar nyomozása miatt hamarosan újabb ítélet várható Strasbourgban – tette hozzá. Szerinte a mostani döntés azért jelentős, mert a mai napig

menedékkérők tömegeit pakolják át a határkerítésen önkényesen nap mint nap a magyar hatóságok.

Az ügyvéd azt mondta, céljuk, hogy a szégyenteljes, jogsértő gyakorlatnak véget vessenek.

A Magyar Helsinki Bizottság jelezte:  Khurram Shahzad esete nem egyedi, a magyar rendőrség  72 ezer visszakényszerítést hajtott végre saját állítása szerint, azaz legkevesebb 72 ezer jogsértő intézkedést követett el.

2016-ban fogadta el az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, amely azóta előírja a rendőrségnek, hogy az érvényes papírok nélkül az országban tartózkodó külföldieket a határkerítés szerb oldalára „kísérjék”, kényszerítsék át. Az Európai Unió Bírósága már decemberben kimondta, hogy a visszakényszerítés az uniós jogba ütközik.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.