Közélet

Ma élesedik a homofób törvény, de a részletszabályokat még mindig nem árulták el

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

A mai napon lép hatályba az Orbán-kormány orosz mintára készített homofób törvénye, amely egyebek mellett megtiltja 18 éven aluliak számára a homoszexualitás “népszerűsítését” és megjelenítését iskolákban, tévében, hirdetésekben, illetve korlátozhat vagy kizárhat egyes civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból és más iskolai programokból. A törvény részletszabályai azonban még szerda délután sem voltak ismertek – írta meg a Népszava.

Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország emberi jogi szakértője a lapnak úgy fogalmazott:

Igazából még mindig nem tudjuk, mi számíthat a homoszexualitás «népszerűsítésének» vagy megjelenítésének, ezek nem jogi fogalmak, így a jogalkalmazás sem világos.

Demeter Áron szerint a homofób törvény célja nem is igazán a jogalkalmazás, hanem üzenetértéke van, ami öncenzúrára sarkall. Az Amnesty és a Háttér Társaság csütörtök délelőtt ezért egy óriás szivárványos szívvel fog tiltakozni a Parlament épülete előtt a törvény hatályba lépése ellen.

A lap emlékeztet: az Orbán-kormány homofóbiája időközben újabb sebességbe kapcsolt, miután a Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintra büntette a Micsoda Család! című mesekönyv egyik forgalmazóját, mert abban azonos nemű szülők is megjelennek. Tarnai Richárd kormánymegbízott szerint a forgalmazónak egyértelműen meg kellett volna jelölnie, hogy a mesekönyv a „normálistól” eltérő családokat jelenít meg. A Líra Csoport – elsősorban a határozat általános következményei miatt – vizsgálja a jogi válaszlépés lehetőségét. A kiadó a fülszövegben feltüntette, hogy a könyv „két szivárványcsalád történetét” meséli el, a borítón pedig megtalálható a Szivárványcsaládokért Alapítvány neve és logója is.

Kapcsolódó
250 ezerre büntették a szivárványcsaládokról szóló mesekönyv forgalmazóját
Nem jelölték elég egyértelműen, hogy „a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat” tartalmaz a könyv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik