Közélet

A Fudan Egyetemről véleményt mondó budapestiek masszív többsége nem kér a projektből

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Több mint 30 ezer budapesti konzultált a kínai Fudan Egyetemről, és masszív többségük elutasítja a kormány szándékát, hogy Budapesten épüljön meg a kampusz.

Még május végén hirdette meg a felmérést Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, a kormányzati terv szerint a Fudannak helyt adó budapesti kerület, Ferencváros polgármestere. (A népszavazást a veszélyhelyzet fenntartása miatt nem lehet megtartani.) Tíz napig zajlott az online konzultáció és egyes csomópontokban ott helyben is ki lehetett tölteni a kérdőívet. Az eredményeket ma ismertette Karácsony és Baranyi.

Négy kérdésre várták a választ. Ezek alapján az eredmény:

  • Egyetért-e azzal, hogy a Diákváros ne az eredeti tervek szerint és helyszínen épüljön meg? – 94,38 százalék nemmel voksolt.
  • Egyetért-e a kínai Fudan egyetem budapesti központjának létrehozásával? – 96,92 százalék nem
  • Egyetért-e azzal, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson a kínai Fudan egyetem budapesti központjának megépítésére? – 99,18 százalék nem.
  • Egyetért-e azzal, hogy Magyarországon olyan egyetem működjön közpénzből, amely nem nyújt ingyen képzést magyar diákoknak? – 98,74 százalék nemmel szavazott.

Karácsony szerint egyértelmű az eredmény, Budapest nem kér a beruházásból – mondta a Telex tudósítása szerint a főpolgármester. Azt ígérte, mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a Fudant, és a Diákváros az eredeti tervek alapján épülhessen meg. A veszélyhelyzet után országos népszavazási kérelmet nyújtanak be, hogy ne csak a budapestiek mondhassák el a véleményüket, szerinte ugyanis az egész országot érinti a beruházás.

A kormány nemcsak stratégiai megállapodást kötött már a Fudan Egyetemmel, de jelenleg is parlament előtt van két törvényjavaslat, amely a Fudan Egyetem itteni kampuszának építését készíti elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik