Közélet

Szlávik János: Nem ellenjavalt a gyerekek oltása

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Azt valószínűsítette, hogy ősszel szükség lehet harmadik oltásra.

Szlávik János az ATV reggeli műsorában a gyerekek oltásáról azt mondta, ők is megfertőződhetnek, ritkán, de lehetnek súlyos tüneteik. Érdemes őket oltani, a vakcina náluk hatásosabb, de ez nem egyszerű, mert gyereknek és szülőnek is bele kell egyezni – tette hozzá. A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa úgy fogalmazott:

nem ellenjavallt a 16 évnél fiatalabbak beoltása, de a járvány megfékezése szempontjából a felnőttek az elsődlegesek.Szerinte a gyerekek oltására nem is lenne szükség, ha a felnőttek nagyon nagy része be lenne oltva. Szlávik doktor áprilisban még azt mondta, a gyerekek oltását akkor fogja támogatni, ha tudományos eredmények igazolják, hogy be kell oltani őket.

Kapcsolódó
A gyermekorvos már nyáron beoltaná a 12 év felettieket
Póta doktor szerint jó lett volna, ha a gyerekek legalább az első oltást megkapják már a tanév befejezése előtt.

Az infektológus óvatos azzal kapcsolatban, lesz-e negyedik hullám, hiszen Angliában nagyon magas átoltottság mellett is emelkedik az esetszám, a mutánsok veszélyesek az oltatlanokra. Azt biztosra veszi, hogy olyan, mint a harmadik hullám, már nem következik be.

Számára egyelőre úgy tűnik, az indiai mutáns nem sokkal súlyosabb a koronavírus korábbi változatainál, de lehet, hogy a fiatalokra, gyerekekre veszélyes, ezért harcolni kell, hogy ne legyen új hullám. Az, aki átesett a fertőzésen, legalább 6-8 hónapig védett, de nekik is javasolják az oltást, mert akkor nagyon magas védettséget kapnak.

Az oltás utáni antitest-vizsgálatokról azt mondta: el kell hinni, hogy védettséget ad a vakcina, sok olyan oltás van, ahol bizonyos idő után nem találnak antitestet, de védett a beoltott. Azt elismerte, „ez egy nehéz helyzet, ezzel valamit kezdeni kell”, az embereket meg kell nyugtatni, hogy az oltások védettséget biztosítanak.

Szlávik János harmadik oltás párti. Sok betegségnél van szükség ismétlésre, a mutánsok miatt érdemes lesz újgenerációs oltást is felvenni. A vakcinák keverése szerinte szakmailag indokolt lehet,  de jelenleg ezek a vizsgálatok még tartanak. Legalább 6 hónapnak el kell telnie az első oltástól a harmadik oltásig, amelyre szerinte ősszel lehet szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik