Belföld koronavírus

A gyermekorvos már nyáron beoltaná a 12 év felettieket

YouTube/ATV
YouTube/ATV
Póta doktor szerint jó lett volna, ha a gyerekek legalább az első oltást megkapják már a tanév befejezése előtt.

Póta György gyermekorvos a Blikknek azt mondta, nagyon fontos lenne már a nyáron beoltani a gyerekeket. Orbán Viktor az állami rádióban korábban azt mondta, erre a nyár vége előtt nem lát esélyt, mert – szerinte – a magyar tudományos közösségben erről vita van. A miniszterelnök azt mondta: nem akarják a szülőket elzárni ettől a lehetőségtől, de kampányt sem akarnak folytatni.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének korábbi elnöke szerint ez a gond. Mód, lehetőség lenne rá, már a gyermekek számára is engedélyezett a Pfizer-vakcina, de

problémát jelent a kampányoltás leállítása. A jövőben csak egyéni úton lehet kérni az oltást, de 16 év alatt még nem lehet regisztrálni a rendszerben.

Őt is hívta már szülő, hogy mit kell tennie a 13 éves gyermeke beoltásáért, de a házi gyermekorvosok még semmiféle protokollt nem kaptak – tette hozzá. Dr. Póta György szerinte a 12 évnél idősebbeket azért kellene még a nyáron beoltani, mert az elmúlt hónapokban a gyerekek között is magasabb volt a megbetegedettek száma, nem igaz, hogy nem érinti őket a koronavírus-fertőzés. Az oltásukkal sokat lehetne tenni azért, hogy ne fertőzzék meg egymást a nyári táborban, biztonságosabb lenne a szeptemberi iskolakezdés.

A szakember azt, hogy valaha kötelező védőoltás legyen a koronavírus elleni vakcina csak akkor tudja elképzelni, ha a koronavírus-járvány ismét olyan kezelhetetlen méreteket ölt, hogy megbénul tőle egész Európa.

Póta György előzőleg az ATV Start című műsorában arról is beszélt, a virológusok és a gyerekorvosok körében egységes álláspont, hogy a gyerekek átoltottsága nagyon fontos. Ahogy más országokban, nálunk is ki kellene használni a lehetőségét, hogy akit már lehet, oltsanak, jó lett volna, ha legalább az első oltást az iskolai év befejezése előtt megkapják a fiatalok.

A gyerekek szüleit kell meggyőzni

A Klubrádióban a házi gyermekorvos megerősítette, a 12-15 évesek körében a vizsgálatok azt igazolták, hogy oltóanyag hatékony, biztonságos.

Megéri a gyereket oltani, mert járványtani szempontból egy olyan komplett korosztályról van szó, amelyik az életvitele, mozgása alapján kiemelt helyet képvisel a vírus továbbadása szempontjából.

Magyarországon már 5 millió fölött jár a beoltottak száma, de míg  vírus szabadon terjedhet a 2 millió gyerekek között, mindig talál majd megbetegíthető felnőtteket, akik közül 3 millió még nincs beoltva, ők védtelenek.

A nagy átoltottság, csak szűk 50 százalékot jelent. Ez nem nevezhető biztonságos szituációnak.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy nem a 16 év alattiakat kell meggyőzni az oltás szükségességéről, hanem a szülőket. Amíg ők nem partnerek, addig nem lesz oltás.

A meggyőzésben a házi gyerekorvosoknak nagy a szerepük, mert ők vannak kapcsolatban a szülőkkel, a korábbi oltásoknál kialakult egy bizalmi kapcsolat, ezért sikeresebbek lehetnének ebben egy központi kommunikációnál.

Kapcsolódó
A napokban elkezdenék a 12-15 éves gyermekek oltását Szlovákiában
Az egészségügyi minisztérium most dolgozza ki a részleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik