Közélet

Két kamupárt esztergomi emberei ellen emeltek vádat

Fülöp-Dániel Mátyás / 24.hu
Fülöp-Dániel Mátyás / 24.hu
Hamis ajánlóívekkel indultak, felvették az egymilliós állami támogatást.

A legfőbb ügyész Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselőjének írásbeli választ igénylő kérdésére elárulta, hogy a 2018-as választási csalások miatt az Összefogás Párt, illetve a Családok Pártja esztergomi emberei ellen emeltek vádat a minap.

A Kormárom-Esztergom Megyei Főügyészég korábban annyit közölt, hogy két férfi négy nő segítségével, hamis ajánlóívekkel került fel két különböző párt képviselőjelölti listájára. A két férfi a megye 2. számú egyéni választókörzetében (Esztergomban) akart indulni, de egyikük sem tudta a kellő számú ajánlást összegyűjteni. A négy nő segítségével hamis ajánlóíveket adtak le. A két férfi jogosulatlanul vette fel az egymillió forint összegű állami támogatást.

Ellenük felfüggesztett szabadságvesztést, pénzbüntetést indítványozott az ügyészség.

A hat embert költségvetési csalással, a választás rendje elleni bűntettel és más bűncselekményekkel vádolja, erősítette meg Polt Péter. A legfőbb ügyész arra nem reagált, hogy az ellenzéki politikus szerint a választási csalásokkal szembeni fellépés erélytelen, lassú és marginalizált, ami felveti azt a kérdést is, kinek állhat érdekében kamupártokat támogatni.

Kapcsolódó
A szemünk előtt csalják el a választást
Két és fél milliárd forint kampánytámogatást kaphatnak a kamupártok. Egy részük már most az eltűnésre készül: üres telekre és üdülőbe bejelentett pártot is találtunk a listát állítók között. Legalább 16 körzetben rokonok indultak egymás ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik