Közélet

A fővárosi főügyész Washingtontól kért segítséget a Borkai-orgián készült felvételek ügyében

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Egyenesen Washingtonból, az akkori Trump-kormányzat igazságügyi minisztériumától kért segítséget „Az Ördög ügyvédje” utáni nyomozáshoz a fővárosi főügyész. Ibolya Tibor tavaly januárban a rendőrséggel párhuzamosan külön is intézkedett azért, hogy olyan adatokat szerezzen az Egyesült Államokból, melyekkel azonosíthatják a 2019-es önkormányzati választási kampány meghatározó botrányának kirobbantóját.

Az Ördög ügyvédje álnév alatt egy máig ismeretlen szerző 2019. október 2-án, a kampány hajrájában jelentetett meg blogot, amellyel Borkai Zsoltot, Győr fideszes polgármesterét vette célba. A blog és a kapcsolódó Facebook-oldal egy adriai hajón rendezett orgia felvételeivel megtámogatva fogalmazott meg súlyos állításokat a politikusról és jó barátjáról, Rákosfalvy Zoltán ügyvédről. A magát szintén ügyvédként bemutató szerző a napokon át sorjázó bejegyzésekben több korrupciógyanús ügyet villantott fel, igazán nagy botrány azonban a 2018-ass szexpartin készült felvételekből lett, melyek bemutatták a pénzes vállalkozókkal körülvett Borkai életvitelének eltitkolt részletét.

Borkait ugyan a botrány ellenére újraválasztották polgármesternek, de néhány napon belül le kellett mondania, és távoznia kellett a Fideszből is, a kormánypárt pedig – nyilván nem csak e botrány hatására – fájó vereségeket szenvedett az önkormányzati választáson.

De mint a 24.hu megtudta, a fővárosi főügyész úgy kért az Egyesült Államoktól bűnügyi támogatást, hogy említést sem tett „Az Ördög ügyvédje” politikai szerepéről, sőt a Washingtonba küldött levélben Ibolya Tibor úgy fogalmazott:

Biztosítom önöket arról, hogy a kérelem tárgya nem politikai, illetve katonai bűncselekmény, és a kérelem nem függ össze politikai vagy katonai bűncselekménnyel.

Ez a kikötés azért fontos, mert az Egyesült Államok és Magyarország közötti együttműködési megállapodás rögzíti, hogy a politikával összefüggő bűncselekmények esetében megtagadható a segítségnyújtás.

Ibolya Tibor levelében köztörvényes zsarolási ügy részeként kért jogsegélyt, és jogosulatlan adatkezelésként mutatta be a kormányoldalnak nyilvánvaló károkat okozó blog ügyét, de még Borkaival kapcsolatban sem jelezte, hogy politikusról van szó.

A Hvg.hu a napokban számos új részlettel kiegészítve, az érintettek vallomásai alapján mutatta be, hogy a politikus és barátja, a hajóutat szervező Rákosfalvy a felvételek megjelenésekor már jó ideje tudta, hogy videók és képek készültek a jachton. Rákosfalvy ki is fizetett tízmillió forintot a zsarolóknak, csakhogy a nyomozati iratanyagból kiderül, addigra ellenőrizhetetlenül sok példány körözött a felvételekből, amelyek közül néhány 2019 nyarán eljutott a Fidesz pártigazgatójához is. Kubatov Gábor ezért személyesen kereste meg Borkait, hogy rendezze el az ügyet. A Hvg.hu által ismertetett nyomozati anyagokból kiderül, hogy a kérdést Orbán Viktor miniszterelnökkel is megvitatták a fideszes vezetők.

Rákosfalvy a vallomásában egyébként maga is azt állította: meggyőződése, hogy az ismeretlen blogszerző a választás eredményét próbálta befolyásolni.

A lapunk birtokába került levél szerint Ibolya Tibor főügyész azért fordult az amerikai igazságügyi minisztérium nemzetközi ügyekkel foglalkozó bűnügyi osztályához, hogy az szerezze be az Egyesült Államokban üzemeltetett WordPress-blog és a hozzá kapcsolódó Facebook-oldal adatait. A Facebook esetében sikerrel járt, az ő kérése nyomán adhatták ki azokat a hirdetési adatokat, amelyek alapján rendőrség áprilisban beidézte Czeglédy Csabát. A Demokratikus Koalíció politikusát azzal gyanúsították meg, hogy az ő bankszámlájáról fizették Az Ördög ügyvédje Facebook-oldal Győr-Moson-Sopron megye területére koncentrált hirdetéseit. Czeglédyt bűnsegédként elkövetett személyes és különleges személyes adattal visszaélés vétségével gyanúsítják.

A főügyész egyébként megírta az amerikai hatóságoknak, hogy a hirdetés, amelyhez a befizető azonosítását kérte, összesen 26 909 forintba került.

Czeglédy ugyanakkor a 24.hu-nak azt mondta, Ibolya valótlanul állította a jogsegélykérelemben, hogy a Borkai Zsoltot kompromittáló felvételek megjelentek a szóban forgó Facebook-oldalon.

A Fővárosi Főügyészség korábban kérdésünkre azt közölte, hogy Svájc és az Egyesült Államok igazságügyi hatóságait keresték meg jogsegélykérelemmel, de azok tartalmáról az eljárás érdekeire hivatkozva nem adtak részletesebb tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik