Belföld

Az ügyészség Svájctól kért adatokat, talán ott oldhatják fel „Az Ördög ügyvédje” emailjének titkosítását

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

A rendőrség nemrég gyanúsítottként hallgatta ki Czeglédy Csabát a 2019-es önkormányzati választás előtt kirobbant szex- és korrupciós botrány kapcsán. A DK politikusa a Facebooktól kikért információk alapján kerülhetett a nyomozók látóterébe.

A rendőrség másfél éve dolgozik nagy erőkkel azon, hogy kézre kerítse a Borkai Zsolt győri polgármester adriai orgiáját megörökítő, a volt fideszes politikus karrierjét megtörő szexvideó készítőit és közreadóit. A Fővárosi Főügyészség felügyelete alatt zsarolás, kábítószerrel való visszaélés, valamint a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények miatt folyik szerteágazó nyomozás. A vizsgálatról márciusban Polt Péter legfőbb ügyész azt közölte, hogy a felvétellel üzletelő társaságból hét embert gyanúsítottak meg, és kábítószerrel való visszaélés miatt a jachton megfordulók közül is van egy gyanúsítottjuk (de nem Borkai vagy baráti társaságának a tagjai közül valaki).

A 24.hu információja szerint Czeglédyt ugyanezen nyomozás keretében gyanúsították meg bűnsegédként elkövetett személyes adattal való visszaéléssel, azért, mert a rendőrség szerint az ő hitelkártyájával fizették az orgiáról és Borkai más korrupciógyanús ügyeiről beszámoló blog Facebook-megjelenéseinek a hirdetéseit.

A Czeglédy által közzétett kihallgatási jegyzőkönyvben azt írták, hogy a 2019. október 3-án indított weboldal bejegyzéseinek nagy részét megosztották a Borkai Zsolt valódi arca néven létrehozott, de később Az ördög ügyvédje címre átkeresztelt Facebook-oldalon, amelynek a kezelője Győr-Moson-Sopron megye területére koncentrálva kezdeményezett hirdetéseket. A hatóság szerint ezt a hirdetést fizették ki Czeglédy bankkártyájával, az ellenzéki politikus „ezzel segítséget nyújtott abban, hogy a szexuális tartalmú felvételeket megismerjék a Győr-Moson-Sopron megyei Facebook-felhasználók”.

Marjai János / 24.hu Borkai Zsolt az önkormányzati választást követő alakuló közgyűlésen Győrben 2019. november 7-én, már azután, hogy bejelentette lemondását.

Czeglédy már a fejleményekről elsőként beszámoló Hvg.hu-nak is jelezte, hogy panasszal élt a gyanúsítás miatt, mondván, a rendőrség logikája alapján ennyi erővel bárkit meg lehetne gyanúsítani, aki a Facebook-oldalán megosztotta a weboldalt. Czeglédy arra is hivatkozott, hogy mivel a felvételeket a weboldal kezelője hozta nyilvánosságra, így ha vissza élt is valaki személyes adatokkal, akkor az a honlap kezelője volt.

A rendőrség a nyilvánosságra került jegyzőkönyv szerint meglehetősen pongyolán fogalmazta meg a gyanúsítást, ami különösen furcsa a Facebookot is érintő eljárás miatt. A közösségi oldal ugyanis csak indokolt és pontosan körülírt esetekben ad ki felhasználói információkat a hatóságoknak. A jegyzőkönyv szövegéből nem derül ki, hogy megkeresték-e a Facebookot, és ha igen, milyen indokkal, ahogyan az sem, hogy a Facebook adott-e ki információkat, és pontosan mit. A Facebook esetleges adatszolgáltatására vonatkozó kérdéseinket a Fővárosi Főügyészség sem válaszolta meg, egyszerűen átugrotta azokat.

Hiába kerestük a Facebookot is, a cég sem volt hajlandó eltérni a szokásos eljárásrendjétől, és a konkrét ügyre vonatkozóan semmilyen választ nem adott. Azt azonban szükségesnek látták közölni, hogy hivatalos hatósági megkeresések esetén továbbra is nagyon komolyan veszik a felhasználók adatainak védelmét. Azt írták, hogy minden információkérést külön vizsgálnak meg, függetlenül attól, hogy melyik ország kormányzata áll a kérés mögött, és a Facebook alapelveit, a helyi jogrendszert, valamint az általános emberi jogi szempontokat is figyelembe veszik a döntés meghozatalánál.

Az mindenesetre kérdés, hogy szexuális tartalmú felvételekkel való visszaélésre hivatkozva kérhettek-e ki a magyar hatóságok adatokat úgy a Facebooktól, hogy Az ördög ügyvédje oldal továbbra is elérhető maradt. Közismert, hogy a szexuális tartalmú visszaélésekkel és azokkal összefüggő bűncselekményekkel kapcsolatban a közösségi oldal különösen keményen lép fel, és az ilyen típusú bejelentések, főként a megalapozott rendőrségi megkeresések azonnali letiltáshoz vezetnek. Ilyen azonban Az ördög ügyvédje Facebook-oldallal nem történt.

Olyannyira nem, hogy április 2-án új bejegyzés jelent meg rajta, ebben a szerző azt írta:

az ügyészséget és a Fidesz-csicska Polt Pétert jobban érdekli, ki az ördög ügyvédje, mintsem hogy a fideszes tolvajok után nyomozzanak. Még a svájci hatóságokat is megkeresték miattam.

A Fővárosi Főügyészség a Pesti Srácok kérdésére egy héttel később elismerte, hogy „egy, a Borkai-botrányhoz köthető ügyben” jogsegélykérelemmel élt a svájci igazságügyi hatóságoknál. Csakhogy információnk szerint Az ördög ügyvédje blognak és a Facebook-oldalnak sincs olyan adatbázisa, amely Svájchoz kapcsolódna. (A blog mögötti rendszert az Egyesült Államokba bejegyzett Automattic működteti.) A Pesti Srácok hétfői cikke azt sugallja, hogy Czeglédynek svájci bankszámlája van, azzal fizette a Facebook-hirdetéseket, a rendőségi papírokban azonban egy magyarországi bank által kiadott hitelkártyáról van szó.

Az Ördög ügyvédje szerzője már korábban létrehozott egy ProtonMail-es email címet az olvasói megkeresések számára. Az április 2-i bejegyzésben pedig 100 millió forintot ígért annak, aki egyértelmű bizonyítékokkal segít lebuktatni

elsősorban Szijjártó Pétert és Rogán Antalt. De jöhet más fideszes nagykutya is. Orbánra vonatkozó adatoktól sem fogok megijedni

– írta a szerző, és ismét a ProtonMail-es címet adta meg elérhetőségként. A titkosított levelezőszolgáltatást nyújtó cég központja pedig Svájcban van.

A 24.hu megkérdezte az ügyészséget, hogy a ProtonMail adatai miatt fordult-e a svájci hatóságokhoz. Azt válaszolták, hogy a jogsegélykérelem részleteiről nem áll módjukban tájékoztatást adni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik