Közélet koronavírus

Nem veszélyes direkt időpontot foglalni oltásra, legfeljebb lesz egy felesleges köre a jelentkezőnek

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Már két oltóanyagra is lehet időpontot foglalniuk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér rendszerén belül azoknak az oltásra regisztráltaknak, akik még nem kaptak vakcinát. Múlt héten csak a kínai Sinopharmra, mostantól viszont már az AstraZeneca vakcinájára is kérhető időpont.

Ezen oltásokat tehát már nem a háziorvosok „felügyelik” és szervezik, hanem a regisztráltak maguk dönthetik el, akarják-e a Sinopharm vagy az AstraZeneca oltóanyagát, és ha igen, mikor és hol szeretnének oltakozni. A háziorvosok által szervezett oltás előnye az, hogy az orvos pontosan ismeri betege kórelőzményeit, így ha olyan betegsége vagy gyógyszerallergiája van, ami miatt bizonyos oltóanyag ellenjavalt a számára, akkor azt egyből jelezni tudja neki, és már eleve olyan vakcinára hívja be, ami a problémájára nézve megfelelő.

Az oltóponton azonban az oltó orvos nem ismeri az EESZT-ben időpontot foglaló, oltakozásra jelentkezőket, viszont egy, lapunknak nyilatkozó háziorvos szerint nem kockázatos, ha bárki jelentkezik és megjelenik az oltóponton. Az ottani orvos ugyanis alaposan kikérdezi az oltásra jelentkezőt, akinél ott van az oltási nyilatkozat is, amelyen többek között szerepel, hogy van-e az illetőnek betegsége, szed-e rendszeresen gyógyszert, szenved-e autoimmun vagy vérképzőszervi betegségben. Ezen információk alapján mérlegeli az oltó orvos, hogy az oltásra jelentkező megkaphatja-e a vakcinát (jelen esetben a Sinopharmot vagy az AstraZenecát). Ha nem, akkor az illetőnek fel kell keresnie a háziorvosát, hogy milyen oltóanyagot kaphat és mikor.

Vagyis nem kockázatos a dolog, bárki jelentkezhet háziorvosi behívó nélkül is, legfeljebb lesz egy felesleges köre

– foglalta össze a lényeget lapunknak egy háziorvos.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik